Digitaal register kan levens redden

21.05.2007 / 18:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sanquin

Sanquin

TRIX voorkomt transfusiereacties bij patiënten

Amsterdam, 23 mei 2007 . Door bijzondere afweerstoffen van patiënten tegen transfusiebloed centraal te registreren, kan nu steeds het juiste bloed worden toegediend.
Tijdens het symposium Transfusiegeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie (NVB) op 23 mei 2007 is TRIX, een elektronisch register met patiënteninformatie over aangetoonde antistoffen tegen bloedgroepen, officieel van start gegaan. Het is beschikbaar voor alle ziekenhuizen in Nederland. TRIX is een centraal databestand, dat beheerd wordt door Sanquin en kan worden geraadpleegd door alle bloedtransfusielaboratoria van de Nederlandse ziekenhuizen. De gegevens van alle patiënten waarbij, - in welk Nederlands ziekenhuis ook -, zogenaamde irregulaire antistoffen tegen bloedgroepen zijn gevonden, worden erin opgeslagen. Dit register zal een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van transfusiereacties bij patiënten in Nederland, waardoor bloedtransfusie weer een stapje veiliger wordt. Met de beschikbaarheid van dit centrale register loopt Nederland voorop in de wereld.

Patiënten met antistoffen tegen bepaalde bloedgroepen, kunnen slecht reageren op een bloedtransfusie omdat hun eigen bloed niet goed .matcht. met het bloed van de donor. Helaas kunnen deze antistoffen niet altijd worden aangetoond, doordat hun activiteit in de loop der jaren afneemt. Het ooit gevormde immunologische geheugen is er echter wel en als dat, bijvoorbeeld door bloedtransfusie, geactiveerd wordt, kan dit tot heftige afweerreacties leiden, in sommige gevallen zelfs met fatale afloop. Daarom is het goed te weten of iemand ooit eerder een afweerreactie tegen rode bloedcellen heeft gehad of dat ooit antistoffen werden aangetoond. Tot op heden had ieder ziekenhuis zijn eigen registratiesysteem voor het vastleggen van gegevens over eerder aangetoonde antistoffen. Mede door de verhoogde mobiliteit van de moderne patiënt is informatie-uitwisseling tussen ziekenhuizen essentieel. Met de komst van het landelijke transfusieregister TRIX kunnen deze gegevens nu centraal worden opgeslagen. Zo kan bij een volgende transfusie het transfusielaboratorium van het behandelend ziekenhuis het landelijke datasysteem raadplegen en zo goed mogelijk passend bloed uitzoeken.

Proef van een jaar
TRIX is ontwikkeld op verzoek van en in samenwerking met de bloedtransfusielaboratoria in de Nederlandse ziekenhuizen. Sanquin heeft het afgelopen jaar met drie ziekenhuizen, het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het Streekziekenhuis Walcheren in Vlissingen en het UMC St Radboud in Nijmegen met succes proefgedraaid met de computersoftware. Nu alle juridische aspecten rond de privacy zijn geregeld staat niets TRIX meer in de weg. Inmiddels heeft TRIX haar bestaansrecht bewezen. In het Streekziekenhuis Walcheren, dat aan de pilot meedoet, bleek via TRIX dat een patiënt die een bloedtransfusie nodig, antistoffen in zijn bloed had. Deze antistoffen waren op het laboratorium van het Streekziekenhuis niet (meer) aantoonbaar. Deze patiënt was kort daarvoor vanuit Koog a/d Zaan naar Zeeland verhuisd. Dankzij TRIX kon nu passend bloed worden geselecteerd voor de transfusie.

TRIX is geen real time systeem, waarbij ziekenhuizen bij elkaar in de computer kunnen kijken. Minimaal zes keer per dag worden de gegevens tussen de centrale computer van TRIX en de ziekenhuiscomputers bijgewerkt en gesynchroniseerd. Nu TRIX in productie is genomen, zullen de eerste veertig ziekenhuizen worden aangesloten op het systeem. De verwachting is dat alle overige ziekenhuizen in de loop van 2008 zullen zijn aangesloten.

Afkorting
De afkorting TRIX staat letterlijk voor Transfusie Register Irregulaire antistoffen en X-proefproblemen.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot Sanquin haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.