Gemeente Hardenberg

Deelnemers oudkomerstraject ontvangen Certificaat Inburgering Oudkomers

Op 23 mei ontvangen tien deelnemers aan het zogenaamde oudkomerstraject het Certificaat Inburgering Oudkomers uit handen van wethouder Jannes Janssen. Zij hebben dit traject, dat onder andere gericht is op het verbeteren van het taalniveau, succesvol doorlopen. Het certificaat is van belang voor de naturalisatieprocedure of de verplichting om in te burgeren.

Het oudkomerstraject is een traject voor allochtone mannen en vrouwen die al langere tijd in Nederland wonen en hun taalniveau verder willen verbeteren. Naast taallessen hebben de deelnemers aan het oudkomerstraject een duaal component zoals een stage, een reĂŻntegratietraject, een beroepsopleiding of een traject opvoedingsondersteuning gevolgd. De organisatie van het traject is in handen van CVITES uit Emmen. De taallessen zijn verzorgd door Itom.

Het Certificaat Inburgering Oudkomers is voor de oudkomers van groot belang voor de naturalisatieprocedure om Nederlander te worden of voor de verplichting om in te burgeren volgens de nieuwe Wet Inburgering. Vanaf 1 januari 2007 zijn vele inburgeraars verplicht om in te burgeren. Oudkomers die een voldoende taalresultaat hebben behaald met het Certificaat Inburgering Oudkomers zijn hiervan vrijgesteld.

De gemeente Hardenberg hecht grote waarde aan de integratie van inburgeraars. Oudkomers die de Nederlandse taal goed beheersen zijn beter in staat om een baan te krijgen of op andere wijze te participeren in de maatschappij. Daarom juicht de gemeente Hardenberg de inspanningen van deze deelnemers ook toe en wil de gemeente stilstaan bij de uitreiking van de certificaten aan de deelnemers.

Op 23 mei aanstaande om 13.30 uur vindt in het gemeentehuis van Hardenberg de afsluiting plaats van tien oudkomerstrajecten. Wethouder Janssen reikt dan aan tien deelnemers een certificaat uit.