Ingezonden persbericht


Ingebruikname tiende zichtstal van stichting Varkens in Zicht

Varkens saai? Ze zijn juist hot!

"Burgers zijn kritisch als het gaat om dierenwelzijn, en terecht. Maar als er echt iets wil veranderen, dan moeten zij zelf kunnen zien waar ze voor kiezen. Ze moeten ook zien dat aan meer duurzaamheid een prijskaartje hangt. Hun keuze beïnvloedt niet alleen hun eigen portemonnee, maar ook aspecten zoals dierenwelzijn en het milieu." Zo sprak landbouwminister Gerda Verburg bij de officiële ingebruikname van de tiende zichtstal van stichting Varkens in Zicht.

De Tweede Kamer start op woensdagmiddag 23 mei met de behandeling van het burgerinitiatief met betrekking tot de intensieve veehouderij, in de volksmond beter bekend als bio-industrie. Stichting Varkens in Zicht is blij met deze maatschappelijke discussie, want als de maatschappij vind dat de intensieve varkenshouderij moet veranderen, dan moet iedereen: boer én burger, bedrijfsleven én politiek, die verantwoordelijkheid nemen. Varkens in Zicht merkt echter dat veel mensen niet weten hoe tegenwoordig, met het oog op de toekomst, varkens gehouden worden. Iedereen kan zich de macabere beelden van grootscheepse ruimingen tijdens de varkenspest herinneren, maar bijna niemand weet welke verbeteringen sinds die tijd zijn doorgevoerd in de varkenshouderij.

Varkenshouders willen hun beroep zichtbaar en toegankelijk maken. Dit gebeurt via zogeheten `zichtstallen'. Dit zijn kijkruimtes op moderne varkensbedrijven waar iedereen op elk gewenst moment van de dag kan binnenlopen. Op deze manier kan iedereen van dichtbij zien en ervaren hoe varkens gehouden worden. Bezoekers kunnen zo zelf een mening vormen over de intensieve varkenshouderij. Om de zichtstallen landelijk bekend te maken, is Varkens in Zicht de campagne Stap in de Stal gestart. Deze campagne kent een hoogtepunt tijdens het Weekend van het Varken. Op 26 en 27 mei doen alle tien zichtstallen in Nederland mee aan dit weekend. Op beide dagen is de varkenshouder tussen 11.00 en 15.00 uur zelf aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Via deze weg nodigen wij u uit een zichtstal te bezoeken tijdens het Weekend van het Varken. Praktijkcentrum "Raalte" Boerderij Leemslagen Boerderij Wikkerink Boerderij Vrouwenakker Drosteweg 8 Breesegge 4 Haterinkdijk 25 Drechtdijk 90 8101 NB Raalte 7627 LA Almelo 7065 AP Sinderen 1424 RJ De Kwakel

Boerderij "Agro-Zicht" Boerderij Op den Haegh Beemsterlant's Varken Kloosterdreef 5 Heibloemseweg 7 Hobrederweg 40A Noot voor de pers: 5735 SJ Aarle­Rixtel 5981 PH Panningen 1462 LK Middenbeemster Wilt u zo vriendelijk zijn uw komst vooraf door te Boerderij Op Gên Hei Boerderij "Knorhof" Boerderij "Ons Kuus" geven aan Varkens in Bergerweg 10 Ige Galamawei 19 Baarleseweg 6 Zicht? Dat kan via: 6129 PG Berg a/d Maas 8582 KR Oudega 5113 TA Ulicoten info@varkensinzicht.nl of 06 50 43 80 88.

www.stapindestal.nl



Ingezonden persbericht