Gemeente Sneek


Raad op Straat trekt opnieuw veel Snekers

Hoe zit het nu eigenlijk met al die opgebroken straten? Hoe wordt de handhaving van de nieuwe 30-kilometerzones geregeld? Komen de schapen dit jaar ook weer terug in Duinterpen? Waarom krijg ik dit jaar minder uren hulp in huis?

De Sneker gemeenteraadsleden en de burgemeester werden dinsdag 15 mei tijdens de jaarmarkt overladen met vragen. Voor het derde jaar op rij organiseerde de gemeente Sneek de Raad op Straat. Raadsleden van alle politieke partijen, die in de Sneker gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, namen aan de Marktstraat plaats in gezellige 'huiskamertjes'. Deze waren ingericht met meubilair van de Kringloopwinkel. Bezoekers van de jaarmarkt konden onder het genot van een kopje koffie of thee aanschuiven op de bank of aan de keukentafel om van gedachten te wisselen over wat er allemaal gaande is in Sneek. Voor sommigen was dit een aanleiding voor een gezellig praatje met een raadslid, anderen grepen deze kans om een stevige discussie aan te gaan over een onderwerp dat hen vaak al langer bezighield.

De meeste raadsleden waren tevreden over de opkomst. Er trok een constante stroom mensen aan de kramen voorbij en de kannen koffie waren steeds snel leeg. Volgens een aantal raadsleden beginnen de Snekers al te wennen aan het fenomeen Raad op Straat en komen heel bewust met bepaalde vragen bij hu raadsleden langs. Voor het eerst waren ook de kandidaten voor de Jongerenadviesraad Sneek (JAS) aanwezig om te discussiëren met de jongere bezoekers van de jaarmarkt. De gemeente wil de Sneker jeugd meer bij de politiek betrekken. Op dit moment is een groepje van zes enthousiaste jongeren druk bezig met het vormen van een jongerenadviesraad. Ze deelden veel flyers uit om hun naamsbekendheid te vergroten.

Raadsleden konden tijdens de Raad op Straat met mobiele telefoons contact opnemen met ambtenaren in het actiecentrum. Deze konden dan meteen op zoek naar het juiste antwoord op een gestelde vraag. Veruit de meeste vragen en opmerkingen gingen over het beheer van de openbare ruimte. Slechte trottoirs, verpaupering van buurten, schuttingen en vooral de problemen met de ontsluiting van de Noordoosthoek waren veelgehoorde klachten. Straten in deze wijk zijn door werkzaamheden op verschillende plekken slecht bereikbaar geworden.

Daarnaast was er ook een aantal positieve ontwikkelingen. Drie jaar geleden, toen de raadsleden tijdens de jaarmarkt voor het eerst de straat op gingen, klaagden veel inwoners dat ze geen reactie kregen van de gemeente op brieven en telefoontjes. Hier is de gemeente mee aan de slag gegaan. En met resultaat. Dit jaar kwam hierover geen enkele klacht meer binnen.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 22-5-2007