GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Bezoek Balkenende

Miniverdrag zonder grondrechten en referendum is een slechte zaak

Brussel, 23 mei 2007 - Vandaag bezoekt minister-president Balkenende het Europees Parlement om zijn visie te geven over de toekomst van Europa. GroenLinks waardeert het dat de premier de inzet van de Nederlandse regering komt verdedigen. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg hoopt dat hij ook luistert. Naar verwachting zal het Europarlement vooral het voorstel van de Nederlandse regering om de grondrechten weg te laten uit het nieuwe verdrag bekritiseren. Die kritiek is terecht, vindt GroenLinks.

"Een nieuw verdrag moet tegemoet komen aan de bezwaren van Franse en Nederlandse nee-stemmers tegen de Grondwet", vindt Buitenweg. Volgens haar doe je dat niet met het schrappen van de grondrechten en een nieuw miniverdrag er doorheen te jagen, zoals het kabinet-Balkenende van plan is: "Grondrechten bieden juist bescherming tegen een opdringerige, onzorgvuldige of nalatige Europese overheid. Er hebben maar weinig mensen tegen de Grondwet gestemd omdat ze daarmee meer rechten verkregen. Veel nee-stemmers zullen zich bekocht voelen als er straks een verdrag ligt dat hun niet meer maar minder rechtsbescherming biedt".

Volgens Buitenweg lijkt het voorstel van de regering vooral ingegeven door de wens om een nieuw referendum te vermijden: "Als het nieuwe verdrag geen grondrechten bevat, lijkt het minder op een grondwet. Dan kan het gemakkelijker als een technische aanpassing van de Europese spelregels worden gepresenteerd, waarover de burgers zich niet hoeven uit te spreken. Balkenende lijkt op een fietsverkoper die tegen een ontevreden klant zegt: 'U mag uw fiets omruilen, maar alleen tegen een step'. Dat is goedkoop en gemakzuchtig. Europa heeft geen kleiner verdrag nodig, maar een beter verdrag. Geen step, maar een stevige fiets".

GroenLinks is voorstander van een nieuw referendum, liefst Europawijd. "En juist daarom vind ik dat de Nederlandse regering moet ijveren voor verdragswijzigingen die wél tegemoetkomen aan reële bezwaren tegen de Grondwet. Voor een betere afbakening van nationale en Europese bevoegdheden. Voor meer democratie. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van Europawijde correctieve referenda, die burgers in staat stellen om ongewenste wetgeving terug te draaien", aldus Buitenweg.

Tijdens de Europese Raad eind juni besluiten de regeringsleiders welke zaken in een nieuw verdrag zullen worden geregeld.


---------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa