Verbod op gloeilampen ligt nu nog niet voor de hand

23.05.2007 / 09:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Uneto-vni

Uneto-vni

Verbod op gloeilampen ligt nu nog niet voor de hand
Eerst discussie met branche en leveranciers

ZOETERMEER: UNETO-VNI reageert positief op maatregelen die bijdragen aan energiebesparing. Zo stelt de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en elektrotechnische detailhandel als reactie op de uitspraak van Minister Cramer (VROM) om gloeilampen binnen vier jaar te verbieden. Een verbod is echter een ingrijpende maatregel die alleen nuttig zal blijken als er goede overwegingen zijn gemaakt. Bovendien dragen spaarlampen maar beperkt bij aan het energiebesparingpotentieel in de gebouwde omgeving. Er zijn tal van andere maatregelen die bijdragen aan de doelstellingen om energieverbruik en uitstoot van CO2 te verminderen.

UNETO-VNI noemt de volgende argumenten waarom een totaal verbod niet binnen vier jaar realiseerbaar is:


- Een dergelijk verbod kan alleen tot stand komen in overleg met de branche en de leveranciers.

- Er zijn diverse toepassingen waarvoor spaarlampen geen geschikt alternatief of vervanging zijn. Bijvoorbeeld bij sommige armaturen, spotverlichting, halogeen, e.d.
- Spaarlampen hebben nog maar een beperkt spectrum van kleuren en lichtintensiteit.
- Spaarlampen kunnen nog maar beperkt worden gemaakt in aparte vormen (denk aan kaarsvorm/vlam in kroonluchters e.d.)

- Innovaties die moeten worden gedaan om in te spelen op de behoeften hebben doorgaans een langere looptijd nodig dan vier jaar om van tekentafel, beproefd in de woonkamer van de consument te belanden.

- Een verbod heeft meer slagingskans als deze Europees wordt ingevoerd, waarmee ongewenste nevenaffecten worden voorkomen.

UNETO-VNI treedt graag in overleg met de leveranciers en de Minister om te beoordelen of een overgang realiseerbaar is in de genoemde tijdstramien en genoemde besparingen oplevert.


---