GroenLinks

Marokko verliest een groot strijder voor mensenrechten

Foto: Driss Benzekri 21 mei 2007

Na een lang ziekbed is zondagavond 20 mei 2007, de heer Driss Benzekri overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Driss Benzekri was in Marokko een prominente figuur in de wereld van mensenrechten en het democratiseringsproces. Hij was voorzitter van 'du Conseil consultatif marocain des droits de l'Homme' (CCDH) in Marokko.

Na jarenlang politiek oppositie te hebben gevoerd tegen wijlen koning Hassan II werd hij wegens zijn marxistische ideeën gearresteerd in 1974. Drie jaar later, in 1977, werd Benzekri veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. In 1991 kwam hij vrij.
Na zijn vrijlating is hij als mensenrechtenactivist actief gebleven werkte hij mee aan de oprichting van het Forum voor waarheid en rechtvaardigheid.

In 2003 werd hij door de huidige koning, Mohammed VI, gevraagd om leiding te geven aan het Instituut voor Rechtvaardigheid en Verzoening, ook wel bekend als de Waarheidscommissie. Deze commissie heeft o.a. openheid gecreëerd over de repressie tijdens de jaren van lood. Slachtoffers werden gehoord en hun getuigenissen werden gevolgd door miljoenen via radio en staatstelevisie.
In deze periode werd hij ook gevraagd om voorzitter te worden van de Raad voor de Mensenrechten. Deze rol heeft hij vervuld tot aan zijn sterfbed. Driss Benzekri werd 57 jaar.

Benzekri's motto was "Een nieuwe politiek vraagt om een nieuwe mentaliteit". En zijn uitspraak "Voor de opbouw van een democratie heb je democraten nodig" werd een belangrijk principe voor de democratiseringsbeweging in Marokko, maar ook daarbuiten.

Het partijbestuur van GroenLinks ziet het overlijden van Driss Benzekri als een enorm verlies en hoopt dat Marokko in de geest van Benzekri zal blijven handelen en werken.

Zie ook het artikel in Le Monde d.d. 21 mei 2007.