Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ulogoocw

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 22 mei 2007 VO/BenB/2007/6225

Onderwerp
Islamitisch College Amsterdam

U heeft op 6 februari 2007 een brief ontvangen van Minister van der Hoeven over het Islamitisch College Amsterdam. In deze brief is meegedeeld dat aan het bestuur van het Islamitisch College een bestuurlijke maatregel is opgelegd in de vorm van prestatieafspraken gericht op het doorvoeren van verbeteringen in het onderwijs en in het financiële beheer van de school.
Met deze maatregel heeft de school een laatste kans gekregen om verbeteringen door te voeren.
De school heeft de maatregel geaccepteerd en is aan de slag gegaan met de uitvoering van overeengekomen activiteiten. De Inspectie en de Auditdienst hebben de afgelopen maanden de gang van zaken nauwlettend gevolgd. Op 9 mei 2007 hebben zij een laatste voortgangsonderzoek gehouden en daarover een rapport opgesteld. Het rapport, dat is vastgesteld op 21 mei 2007, voeg ik met het overzicht over de nagekomen afspraken bij deze brief.
Het rapport concludeert het volgende:
`Al met al komen de Inspectie van het Onderwijs en de Auditdienst OCW tot de conclusie dat het ICA de overeengekomen prestatieafspraken in voldoende mate heeft gerealiseerd. Daarmee is echter geenszins gezegd dat de kwaliteit van het onderwijs op het ICA inmiddels op een aanvaarbaar niveau is gebracht. De noodzakelijke verbeteringen zijn pas recent van de grond gekomen. Bovendien kunnen bovenstaande risico's het verloop van het verbeteringstraject en de resultaten daarvan negatief beïnvloeden. Na afloop van het lopende schooljaar is het ICA nog steeds een zeer zwakke school, waarbij tenminste in de komende periode van 1½ - 2 jaar geïntensiveerd toezicht van de Inspectie van het Onderwijs en de Auditdienst OCW noodzakelijk blijft op de thema's die in de prestatieafspraken zijn benoemd. De Inspectie en de Auditdienst krijgen in het verlengde van de huidige prestatieafspraken de opdracht nadere afspraken met het ICA te maken over de (tussentijdse) resultaten die bereikt moeten worden. Tenminste eens per half jaar dient over de voortgang van het verbetertraject gerapporteerd te worden aan de Staatssecretaris.`

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl , E

blad 2/2

Op grond van het rapport en adviezen van de inspectie en de Auditdienst heb ik het volgende besloten:


- De bekostiging van het ICA wordt nu niet beëindigd.
- De Inspectie en de Auditdienst krijgen in het verlengde van de huidige prestatie afspraken de opdracht nadere prestatie afspraken met het ICA te maken over de (tussentijdse) resultaten die de komende twee jaar bereikt moeten worden en mij tenminste eens per half jaar over de voortgang van het verbetertraject te rapporteren. Onderdeel van deze prestatieafspraken is een bestuurlijke versterking die kan bestaan uit een bestuurlijke fusie of het onderbrengen van het ICA in een bredere bestuurlijke constructie

- Het ICA blijft de komende 2 jaar onder geïntensiveerd toezicht van de Inspectie en de Auditdienst staan, waarbij de voortgang van prestatieafspraken een belangrijk aandachtspunt is.

- Indien onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, kan alsnog worden overgegaan tot bekostigingsmaatregelen.

Ik zal de ontwikkelingen aan de hand van rapportages van Inspectie en Auditdienst nauwlettend volgen. Een eerste rapport over de voortgang zal in december 2007 opgesteld worden. Ik zal de Kamer daarover informeren.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart