Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat geld betalen aan mensen die niet op tijd antwoord hebben gekregen op een aanvraag of een bezwaarschrift. De regeling gaat op 1 juli aanstaande in. Daarmee loopt de gemeente vooruit op een landelijke regeling die in 2009 van kracht wordt.

'Veel werk, maar het gaat wel lukken' was maandagmiddag 21 mei de conclusie van zo'n 75 collega's van diensten en deelgemeenten die met deze nieuwe verordening te maken krijgen. De afdeling Bestuurlijke, Juridische en Internationale Zaken (BJI) van de Bestuursdienst had voor hen een bijeenkomst in hotel New York georganiseerd. Dick van Efferen en Pieter Bruins Slot van BJI gaven daar een toelichting. Ook Hugo Pennarts van de Erasmus Universiteit en ombudsman Migiel van Kinderen bespraken het onderwerp. Volgens Van Kinderen hoeft de gemeente niet bang te zijn voor 'calculerende burgers' die proberen een slaatje te slaan uit de regeling.

Het uitgangspunt van de verordening 'dwangsom bij niet tijdig beslissen' is dat niet alleen burgers zich aan wettelijke termijnen moeten houden (en sancties krijgen als ze dat niet doen) maar dat hetzelfde ook geldt voor de overheid. Wanneer de gemeente aanvragen en bezwaarschriften niet op tijd afwikkelt, moet zij de gedupeerde een dwangsom betalen die kan oplopen tot 1260 euro.

Aanvankelijk zou de regeling in Rotterdam pas in 2008 ingaan. De raadscommissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen heeft echter aangedrongen op een eerdere datum. Die bleek voor de aanvragen mogelijk: de diensten verwerken deze over het algemeen bijtijds, zodat de regeling hen niet voor grote problemen stelt. Wat de bezwaren betreft, werkt alleen Gemeentebelastingen al vanaf juli met de regeling. Voor de andere diensten gaat de dwangsom voor niet tijdig beslissen op bezwaarschriften op 1 januari 2008 in.

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling BJI van de Bestuursdienst.

Wat houdt de regeling in? De regeling geldt voor beschikkingen op aanvraag en voor bezwaren.

* Beschikkingen op aanvraag zijn officiële beslissingen van de gemeente over verzoeken van Rotterdammers. Bijvoorbeeld wanneer ze een boom willen kappen, een evenement willen houden, een parkeerkaart of -plaats aanvragen of een café willen beginnen. Die beslissingen moeten binnen vastgestelde termijnen worden verstuurd. Hoe lang zo'n termijn duurt, staat meestal bij het aanvraagformulier.

* Wanneer de gemeente een besluit heeft genomen, kan een burger daar bezwaar tegen maken. Dat moet altijd binnen een bepaalde tijd. De gemeente op haar beurt moet ook weer binnen bepaalde tijd op dat bezwaar reageren.

Om gebruik te maken van de dwangsomregeling moet de gedupeerde de gemeente schriftelijk in gebreke stellen. Dat kan zodra de wettelijke termijn waarbinnen de gemeente moest reageren voorbij is. In een brief moet hij of zij schrijven om welke aanvraag het gaat en de datum noemen waarop de termijn afliep. De gemeente krijgt vervolgens twee weken om de beslissing alsnog te sturen. Gebeurt dat niet, dan begint na die twee weken de dwangsomregeling te lopen tot de beslissing uiteindelijk bij de burger binnen is. De eerste veertien dagen kost dat de gemeente 20 euro per dag, de volgende veertien dagen 30 euro per dag en de overige dagen 40 euro per dag, met een maximum van 1260 euro.

Bron: Bestuursdienst, 22-05-2007