Museon Den Haag

Persbericht

Datum:

23 mei 2007

Inlichtingen / aanmeldingen pers bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

Tel:
070-3381421 of 0616578515

Apenkoppen in Museon
30 portretten door James Mollison

Tot en met 11 november 2007 is in het Museon in Den Haag de expositie Apenkoppen, 30 portretten door James Mollison te zien. Kijk voor publiciteitsfoto's op www.museon.nl/nl/general/pers/persfoto's

Chim Pumbu Bonny Tatango

Emoties
Fotograaf James Mollison nodigt ons uit om, net als Darwin indertijd, de uitdrukkingen en emoties van de mensapen te bekijken. Hun onschuld en kwetsbaarheid dwingen tot nadenken over de arrogante houding die wij mensen aannemen tegenover deze dieren. De schreeuw op de portretten van de mensapen laten het topje van een ijsberg zien. Wanneer geen actie wordt ondernomen, zal het met hen spoedig gedaan zijn. En dan te bedenken, dat wij maar in 1% van onze erfelijke eigenschappen van de chimpansee verschillen. De chimpansee en zijn naaste verwant de bonobo staan dichter bij ons dan de gorilla. Onderzoek aan het DNA heeft dit bevestigd.

Darwin
Charles Darwins boek Expression of the Emotions in Man and Animals is de aanleiding voor een tentoonstelling over deze fantastische en zo bedreigde dieren. Darwin bestudeerde mensapen in gevangenschap en zag hoe weinig hun emoties verschillen van de onze.

Even voorstellen
Achter alle 30 op reusachtig formaat geëxposeerde foto's van de mensapen schuilt een schreeuw om aandacht. Ontreddering, plezier, wanhoop; het is van hun gezichten te lezen. Wie de tentoonstelling bekijkt ziet mensapen niet langer als zo maar dieren, maar als medemens.

Bonny, orang utan, man, 5 jaar. Geboren in Indonesië. Moeder gedood om haar te kunnen vangen en vervolgens te verhandelen. Naar een dierentuin gebracht door eigenaar die bang was om aangehouden te worden. Daarna overgebracht naar reservaat. Wordt binnenkort vrijgelaten.

Chim, chimpansee, vrouw, 5 jaar. Geboren in Kameroen. Ouders gedood door vleeshandelaren. Achtergelaten bij dierenopvang. Door een journalist opgevangen en groot gebracht. Was getraind om te dansen teneinde eten te krijgen.

Pumbu, gorilla, vrouw, 8 jaar. Geboren in de Republiek Kongo. Ouders gedood door vleeshandelaren. In beslag genomen bij een handelaar. Snee boven het rechter oog, twee inmiddels geheelde wonden aan de linker hand, mager, hoest veel, angstig. Herstelde uiteindelijk met hulp van een pleegmoeder in een beschermingsproject voor gorilla's. Tenslotte teruggebracht in een wilde groep.

Tatango, bonobo, vrouw, 11 jaar. Geboren in de Democratische Republiek Kongo. Ouders gedood door vleeshandelaren. In beslag genomen op een markt in Kinshasa.
:
James Mollison, mens, man, 34 jaar. Geboren in Kenia, animatiefilmer, fotograaf in vrijheid. Werkzaam bij Fabrica, onderdeel van Benetton. Geen telefoto's maar close-up fotografie van mensen en mensapen.

Bezoekersinformatie:
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's), eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Toegangsprijzen: Volwassenen E 7,50, Jeugd 12 t/m 18 jaar E 6,-, Kinderen (4-11 jaar) E 4,-, 65+Pas en CJP E 6,-.
Museumkaart is geldig.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende
parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl

Museon
Het Museon communiceert door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek. Het museum richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.