Universiteit Maastricht

23 mei 2007
Levens redden door voorspellen hart- en vaatziekten Nieuw bedrijf ontwikkelt biomarkers

De kans op hart- en vaatziekten voorspellen aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde stoffen of cellen in een mens (zogenaamde biomarkers) is de grote belofte voor de toekomst . Het nieuwe Maastrichtse bedrijf ACS Biomarker BV, opgericht door de Universiteit Maastricht en BioMedbooster BV, richt zich vanaf vandaag op deze ontwikkeling. Het bedrijf gaat biomarkers ontwikkelen en commercialiseren die ontdekt worden door het onderzoeksinstituut CARIM (Cardiovasculair Research Institute of Maastricht University). De wetenschappelijke basis voor het bedrijf wordt gevormd door Mat Daemen, Yigal Pinto, en Tilman Hackeng tezamen met Marcel Kannekens, die voorheen verbonden was aan Unilever.

In eerste instantie richt ACS Biomarker zich op de twee biomarkers Galectin-3 en Thrombospondin-2. De eerste is al een betrouwbare moleculaire marker voor potentiële schade aan het hart, die zich al heeft bewezen via onafhankelijke studies in Nederland en de VS. Galectin-3 heeft een grote voorspellende waarde voor de kans op hartfalen en de daaraan gerelateerde sterftekans. Het bedrijf gaat beide biomarkers verder ontwikkelen middels onderzoek en klaarstomen voor de gezondheidszorg-markt.

`De Galectin-3 test stelt artsen in staat om patiënten te herkennen die de meest intensieve zorg nodig hebben', aldus Guy Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur van het azM. `Het kan een belangrijke marker worden voor het omgaan met hartfalen.' Jo Ritzen, collegevoorzitter van de UM, benadrukt dat de oprichting van het nieuwe bedrijf een bewijs is voor het uitstekende onderzoek dat in Maastricht verricht wordt. Het is volgens mede-initiatiefnemer en CARIM-directeur Mat Daemen nog te vroeg om de exacte gevolgen voor patiënten in kaart te brengen.

ACS Biomarker BV streeft ernaar het eerste bedrijf te worden dat via pre-klinische studies biomarkers identificeert die uiteindelijk artsen kunnen helpen bij het tijdig herkennen van hart- en vaatziekten. Het bedrijf begint met een klein aantal medewerkers en wordt gevestigd in het pand van de UM Holding aan de Oxfordlaan in Maastricht.

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.