Ernst & Young: Fraude is bespreekbaar op de werkvloer

23.05.2007 / 11:02 / Rubriek: Economie / Organisatie: Ernst and young

Ernst and young

Ernst & Young: fraude is bespreekbaar op de werkvloer

AMSTERDAM, 23 MEI 2007 - Driekwart van de Nederlandse werknemers voelt zich vrij om gevallen van fraude en corruptie bespreekbaar te maken in het eigen bedrijf. Daarmee scoort Nederland veel hoger dan het Europees gemiddelde. Iets meer dan de helft van de Europese werknemers zegt fraude intern te kunnen aankaarten. Slechts 7 procent van de Nederlandse werknemers zegt dat fraude en corruptie in de doofpot worden gestopt, tegen een Europees gemiddelde van 21 procent. Een en ander blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young, in samenwerking met Interview-NSS, in 13 Europese landen.

Die openheid maakt nog niet dat Nederlanders meer vertrouwen hebben in hun collega's. Maar liefst een derde van de ondervraagden geeft aan te denken dat er in 2006 in het eigen bedrijf sprake was van fraude. Het Europees gemiddelde ligt op 22 procent.

'De menselijke factor is bepalend in alle risicovolle processen', zegt Kees aan de Wiel, directeur bij Ernst & Young. 'Bedrijven kunnen de beste beveiligingsmaatregelen treffen en de mooiste procedures ontwikkelen. Wanneer een individu kwaad wil, zijn daar moeilijk maatregelen tegen te nemen. Een computer kun je zodanig beveiligen dat er geen geheimen uit gestolen kunnen worden, maar de medewerker die ermee werkt, wandelt iedere dag de poort uit.'

De transparantie om over fraude te praten, geldt ook omgekeerd. Wanneer een bedrijf een onderzoek start naar een medewerker waar een verdenking op rust, zeggen zowel de Nederlandse werknemers als hun Europese collega's dat de betrokkene daarover moet worden geïnformeerd. Driekwart van de ondervraagden noemt het onethisch om een onderzoek te starten onder een vals voorwendsel, acht op de tien mensen vindt dat de medewerker geïnformeerd moet worden. Ook de klokkenluider verdient volgens 94 procent van de ondervraagden bescherming na het melden van een misstand.

'De openheid is een goede zaak', zegt Kees aan de Wiel. 'Het beste middel tegen fraude is een open bedrijfscultuur waarin eventuele misstanden naar boven komen. Openheid is de beste preventie. Vergeet niet dat omvangrijke fraudes vaak klein beginnen door even iets door de vingers te zien, of loyaal te willen blijven aan een collega.'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Liesbeth Aarssen
Persvoorlichter Ernst & Young

010 - 406 57 94

06 - 21 25 12 29