Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 23 mei 2007

Gemeenteraadsinformatie en het Amsterdamse nieuws direct op uw PC

RIA brengt de Amsterdamse politiek dichter bij de burger.

Op 23 mei 2007 heeft burgemeester Job Cohen in aanwezigheid van de Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het multimediale Raadsinformatiesysteem Amsterdam (RIA) gelanceerd. Met RIA krijgt de Amsterdammer op een innovatieve en laagdrempelige manier toegang tot alle informatie over de gemeenteraad. Samen met mevrouw Verbeet en twee oudere en drie jonge Amsterdammers demonstreerde de burgemeester de gebruiksmogelijkheden.

RIA is onderdeel van de vernieuwde website van de gemeenteraad van Amsterdam: www.gemeenteraad.amsterdam.nl. Het ontsluit een schat aan raadsinformatie. Het gaat dan om schriftelijke documenten (vanaf 1986) en video- en audiomateriaal (vanaf juli 2006). Daarnaast kun je deze schriftelijke documenten en audio- en videofragmenten doorzoeken. Verder kan de gebruiker zich via de e-mail op de hoogte laten houden van raadsgerelateerde onderwerpen die hij zelf kan aangeven. Hierdoor kunnen geautomatiseerd online dossiers worden opgebouwd. RIA bouwt voort op de digitalisering van de gehele besluitvorming van de gemeente Amsterdam die twee geleden is ingezet (het Andreasproject).

Als extra nieuwigheid biedt Amsterdam via de website van de gemeenteraad bovendien de mogelijkheid een programma te downloaden waarmee de gebruiker het Amsterdamse nieuws en alle informatie over de gemeenteraad direct op zijn computerscherm krijgt. Met deze gratis dienstverlening wil de gemeente Amsterdam de burger op de hoogte houden van wat er in de stad gebeurt.

"Deze nieuwe voorziening draagt bij aan de politieke vernieuwing die met het dualisme wordt beoogd. Een goede informatievoorziening aan de burger is hiervan een essentieel onderdeel", aldus prof. mr. D.J. Elzinga, de voorzitter van de Staatscommissie die de invoering van het dualisme in het lokale bestuur heeft voorbereid.
---