SGP


SGP » jongeren >>
23 - 05 - 07 | Spoeddebat EU-verdrag

Realistisch

De SGP-fractie heeft met veel belangstelling kennisgenomen van de gepresenteerde âtussenstandâ ten aanzien van de discussie rond de beoogde EU-verdragswijziging. Het is duidelijk dat het kabinet niet het achterste van haar tong laat zien. Gelet op de onderhandelingspositie van het kabinet heeft mijn fractie daarvoor begrip. Wij zouden het ook niet kies vinden om het kabinet nu te dwingen tot het op tafel leggen van niet-onderhandelbare punten of iets dergelijks.

Wat betreft hetgeen er wél in de brief staat, het volgende. Mijn fractie is blij met de realistische toon die wordt aangeslagen. Het SGP-geluid ten aanzien van de voortgaande Europeanisering, dat vroeger als tegendraads of zelfs als achterhaald werd gezien, heeft inmiddels duidelijk bredere weerklank mogen vinden, zowel bij burgers als bij politici. Er is in de brief sprake van een toon die enkele jaren geleden als veel te weinig progressief zou zijn aangemerkt. Het heil lag immers exclusief in Europa en als het vorige Verdrag niet ongewijzigd zou worden aanvaard, zouden er allerlei enge dingen in Europa gebeuren: het licht zou zelfs uitgaan. Nu wil het kabinet inderdaad, zo begreep ik, dat er de nodige lampen worden uitgedraaid, maar volgens mij staat dat geheel los van Europa.

De brief straalt in elk geval uit, dat de regering heeft geleerd van de uitslag van het gehouden referendum. De zorg die daaruit naar voren kwam over de EU-ontwikkelingen wil de regering klaarblijkelijk serieus nemen. Het nieuwe verdrag mag geen grondwettelijke ambities hebben. Er mag geen sluipende communautarisering plaatsvinden. Geen sluipende bevoegdheidsuitbreiding van de EU. Het kabinet wil voorts geen onderdelen terugzien in het nieuwe verdrag die zijn gerelateerd aan het beeld van staatsvorming op Europees niveau.

Vz. Mijn fractie kan zich goeddeels vinden in deze gepresenteerde insteek. Denkend aan Europa zien wij een Europa voor ons dat zijn grenzen kent. Zowel in geografisch opzicht (géén EU-lid Turkije) als in omvang en diepte van het takenpakket. In dat licht willen wij dan ook geen Europese minister van Buitenlandse zaken, geen verdrag dat Grondwet heet, geen vlag, geen volkslied of iets dergelijks dat meer thuishoort bij een Europese eenheidsstaat. Wat de SGP betreft, blijft de EU een samenwerkingsverband van soevereine staten en wil mijn fractie een aan de nieuwe omstandigheden aangepast verdrag. In die lijn willen we meedenken: nationaal beleid waar mogelijk, Europees beleid waar dat geboden is. Dit in het besef, dat burgers zich het beste in âEuropaâ zullen herkennen als het bijdraagt aan de oplossing van concrete problemen.

Enkele vragen. De brief wijst op de âvele lidstatenâ die zo dicht mogelijk bij de inhoud van het grondwettelijk verdrag willen blijven. Er zijn echter ook de nodige EU-landen, en niet de minste, die op dit onderdeel als bondgenoot van Nederland zijn aan te merken: Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen. Nederland staat bepaald niet geïsoleerd. Ik neem aam, dat met deze landen wordt overlegd over de meest effectieve strategie? In het bijzonder ben ik benieuwd naar de rol van Frankrijk onder Sarkozy. Kan daar iets meer over worden gezegd?

Daarnaast heeft zowel Groot-Brittannië als Frankrijk reeds aangeduid, dat een soort miniverdrag niet middels een referendum aan de bevolking behoeft te worden voorgelegd. Hoe kijkt de regering hier tegenaan?

Tot slot. De insteek van de regering geeft ons het nodige vertrouwen. Daarom zeg ik graag tegen het kabinet met het oog op de onderhandelingen: houd de rug recht en de Nederlandse vlag hoog!

dank u wel

Spoeddebat EU-verdrag