Gemeente Maastricht

Burgemeester Leers gaat voor herbenoeming, niet voor volle termijn

Op 1 februari 2008 verloopt de eerste ambtstermijn van drs. G.B.M. Leers, Burgemeester van Maastricht. De burgemeester heeft duidelijk gemaakt graag voor herbenoeming in aanmerking te komen om een aantal grote projecten af te ronden. Wel geeft hij aan niet de volle zes jaar te zullen vol maken.

Dat staat in een brief die de burgemeester desgevraagd aan de Commissaris der Koningin in de Provincie Limburg heeft geschreven. De burgemeester geeft aan zich de komende tijd vooral te richten op de verankering van een aantal dossiers: de coffeeshopproblematiek (uitgewerkt in de operatie CoffeeCorner), het Integrated Leisure, Culture and Congress Concept (ILCC), de afronding van het bedrijventerrein Vinkenslag en de regionale en interstedelijke samenwerking (Zuid-Limburg en Tripool). In zijn brief vraagt de burgemeester daarbij steun van de Provincie, omdat de projecten voor de hele regio van groot belang zijn.

Gerd Leers stelt in zijn brief eveneens dat hij zich realiseert dat een burgemeester "in deze complexe en dynamische tijd een beperkte periode meekan, om de eenvoudige reden dat elke tijd zijn eigen bestuursstijl vraagt." Voor zichzelf heeft hij altijd een ambtstermijn van om en nabij de acht jaar als uitgangspunt genomen. Daarmee is duidelijk dat hij een tweede termijn niet zal vol maken. De Koningin, op voorspraak van de minister neemt in december een besluit over de herbenoeming. In dat besluit speelt de aanbeveling van de gemeenteraad een belangrijke rol. Voor het opstellen daarvan stelt de raad in juni een vertrouwenscommissie in. Deze spreekt uiteraard met de burgemeester maar ook met de wethouders. De vertrouwenscommissie zal in september haar voorstel voor een aanbeveling in een vertrouwelijke vergadering aan de gemeenteraad voorleggen. Na een akkoord door de voltallige raad zal de aanbeveling door tussenkomst van de Commissaris van de Koningin uiterlijk eind oktober aan de minister van Binnenlandse Zaken worden toegezonden. Vanaf dat moment is de aanbeveling openbaar. Het besluit van Hare Majesteit mag in december worden verwacht.