Uruguay: duizenden daklozen door overstromingen 23 mei 2007, New York - Uruguay kampt met de ergste overstromingen in vijfig jaar, veroorzaakt door ongewoon hevige regenval. Meer dan 110.000 mensen - vooral vrouwen, kinderen en ouderen in arme gemeenschappen - lijden onder de gevolgen.

Ondergelopen straten in Uruguay. Foto: Unicef Uruguay/2007/Scafiezzo
Ondergelopen straten in Uruguay. Foto: Unicef Uruguay/2007/Scafiezzo

Van de 19 provincies in Uruguay, zijn er zeven door de overstromingen getroffen. Dat geldt met name voor Durazno, Soriano en Treinta y Tres, waar aardverschuivingen plaatsvonden en de rivieren buiten hun oevers traden. In Durazno stond het water in de rivier de Yi 14 meter hoger dan normaal.

Winter
Ruim 12.000 mensen zijn geëvacueerd. Veel stadions en scholen dienen nu als opvangcentra voor de daklozen en de meeste scholen in de getroffen gebieden zijn gesloten. Tom Bergmann-Harris, directeur van Unicef Uruguay, zegt dat de omstandigheden in de opvangcentra niet best zijn. Doordat de overstromingen zich vrij plotseling aandienden, kon de geëvacueerde bevolking bijna niets meenemen. "Dit is geen tropisch land," zegt Bergmann-Harris. "Het is hier winter. De temperaturen zijn al vrij laag, dus de mensen hebben kleren, dekens en andere zaken nodig om hen tegen de kou te beschermen."

Spelend meisje in een opvangcentrum. Ruim 12.000 mensen moesten geëvacueerd worden. Foto: Unicef Uruguay/2007/Scafiezzo Spelend meisje in een opvangcentrum. Ruim 12.000 mensen moesten geëvacueerd worden. Foto: Unicef Uruguay/2007/Scafiezzo

Gebrek aan schoon water

Het gebrek aan goede voorzieningen voor water en sanitair is ook reden tot zorg. Naar schatting 30.000 mensen beschikken niet over schoon drinkwater en het risico bestaat dat er besmettelijke ziektes uitbreken. Volgens de autoriteiten zijn circa 6.000 kinderen ingeënt tegen hepatitis A en vrachtwagens leveren schoon water.

Unicef werkt nauw samen met de overheid bij de hulp aan de geëvacueerden. Tot nu toe heeft Unicef onder meer gezorgd voor dekens, luiers en bedden. In samenwerking met de lokale autoriteiten en andere hulporganisaties wordt bekeken welke hulp er precies nodig is.

Gelukkig is het opgehouden met regenen en zijn de herstelwerkzaamheden begonnen. Veel kinderen zijn alweer terug naar school. Alleen in Durazno moeten nog ruim 800 kinderen thuisblijven, omdat hun scholen te zwaar beschadigd zijn.