Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 mei 2007

Ondersteuning en begeleiding voor Ama's

Perspectiefproject Provincie Noord-Holland en gemeenten Haarlem, Zaanstad en Alkmaar

De gemeenten Haarlem, Zaanstad en Alkmaar gaan vanaf juni 2007 ondersteuning bieden aan Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (Ama's) en ex-Ama's. Nu komen Ama's, wanneer zij 18 jaar worden en geen verblijfsstatus hebben, zonder voorziening op straat te staan. Velen verdwijnen in de illegaliteit. De drie steden willen dat nu juist voorkomen.

Het doel van de ondersteuning is om (ex) Ama's bij te staan en om hen een toekomstperspectief te bieden. Het gaat daarbij om maatschappelijke begeleiding waarbij het accent ligt op de voorbereiding op terugkeer naar land van herkomst. Als terugkeer niet mogelijk blijkt, biedt het project juridische ondersteuning of hulp bij dossiervorming. Deze ondersteuning wordt ook geboden als er nog kansen zijn om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen.

De opzet van het project is overgenomen van de gemeente Utrecht. Hier worden (ex)Ama's al langere tijd met succes begeleid.

Voor de financiering van dit project hebben de gemeenten een beroep gedaan op de provincie. De provincie participeert inhoudelijk en betaalt de helft van de kosten. Deze bijdrage past in het beleid van de provincie dat is gericht op ondersteuning van initiatieven die helpen om de positie van jongeren te verbeteren. De provincie stimuleert ook de opvang van (voormalige) alleenstaande minderjarige asielzoekers. Dankzij de provinciale bijdrage is het mogelijk om een coördinator voor de drie stedelijke projecten aan te stellen.

Het project is vooralsnog voor de duur van 1 jaar opgezet.

Opvang (ex-)Ama's in Alkmaar

Alkmaar heeft Inova-Vluchtelingenwerk gevraagd om de maatschappelijke ondersteuning op zich te nemen. Omdat het nodig is een vaste plaats te hebben van waaruit de Ama's begeleid kunnen worden is een beroep gedaan op Aanloophuis.De Steiger aan het Luttik Oudorp om twee dagdelen hun ruimte hiervoor te laten gebruiken. Als Ama's gebruikmaken van het begeleidingsaanbod komen ze in aanmerking voor 'leefgeld' waarmee zij kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften (voeding en kleding). Hiermee krijgen zij de kans om aan hun persoonlijke situatie en terugkeer te werken.

"Alkmaar is de initiatiefnemer van dit Perspectiefproject. We zijn er al lange tijd mee bezig en ik ben blij dat we van start kunnen gaan. De jongeren hebben hier echt recht op. Bovendien is het project een goede opmaat voorde uitvoering van het "generaal pardon". De gemeente staat straks voor een behoorlijk taakstelling, die wij graag goed gaan uitvoeren, aldus Wim van Veen, wethouder Minderhedenbeleid.