Ingezonden persbericht


Europeese emigranten worden geconfronteerd met pittige uitdagingen


- Eurofound pubiceert een vergelijkend overzichtsrapport van werkende emigranten in europa

DUBLIN

Legale immigratie van niet-nationalen in de Europese Unie is tijdens het laatste decennium met ruim 26% toegenomen. Dit meldt Eurofounds meest recente vergelijkende overzichtsrapport van het Europees Waarnemingscentrum voor arbeidsomstandigheden (EWCO). Immigranten gaan steeds meer een belangrijke rol spelen op de arbeidsmarkten van de EU-lidstaten, maar de nadelige ervaringen van de immigranten zijn voor zowel het sociaal beleid als het arbeidsbeleid in Europa een enorme uitdaging, aldus het rapport.

Het rapport onderzoekt de werk en arbeidsomstandigheden van immigratie arbeiders die, voor welke reden dan ook, van het ene land naar het andere reizen om daar in loondienst of als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan. Het rapport constateert ook dat Europese migranten in laagbetaalde banen worden ingedeeld waardoor de carrièremogelijkheden beperkt blijven. Zij, in vergelijking tot de niet-migranten, zullen eerder het slachtoffer zijn van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden, langere werktijden, ploegendiensten en 's nachts en in de weekenden door moeten werken. Ook zijn zij steeds vaker het slachtoffer van discriminatie op de werkvloer, gepleegd door meerderen, collega's, klanten of patiënten.

Het werven van migrante arbeiders speelt in een belangrijke rol in de Europese economische groei en migrante arbeiders spelen op hun beurt weer een steeds belangrijkere rol op de arbeidsmarkten van de Europese Unie. 'Hoewel er een toenemend besef is van de cruciale rol die migrante arbeiders spelen in de gekoesterde economische groei, dient er meer aandacht besteed te worden aan hun werk en arbeidsomstandigheden' aldus Jorma Karppinen, directeur van het Eurofound, naar aanleiding van het rapport. In de meeste landen worden deze arbeiders al snel in ongeschoolde functies geplaatst en zijn ze eerder geneigd zwart werk te verrichten. Ondanks het feit dat zij een specifiek kwetsbaar deel uitmaken van de beroepsbevolking, worden migrante arbeiders vaak slecht vertegenwoordigd door de vakorganisaties, dat blijkt uit het rapport. Onder hen bevinden zich veel meer werkelozen en als ze werk hebben, dan blijken ze vaak overgekwalificeerd te zijn voor hun functie. Dit is een aanzienlijke verkwisting van het menselijk vermogen en een veelzeggende vorm van ongelijkheid. Bovendien worden ze ook nog eens blootgesteld aan behoorlijk onveilige arbeidsomstandigheden.

De erbarmelijke arbeidsomstandigheden van de migrante arbeiders zijn gekoppeld aan de moeilijk te verkrijgen werkvergunning, zelfs in landen waar er een werkgelegenheidstekort is. Ook ondervinden ze moeilijkheden bij het verkrijgen van het staatsburgerschap en zijn hierdoor uitgesloten van het verkrijgen van geschoolde banen in de publieke sector en de beroepen- en bedrijvensector. Het rapport geeft aan dat het verkrijgen van het staatsburgerschap makkelijker gemaakt zou moeten worden of dat het verband tussen staatsburgerschap en het verkrijgen van specifieke banen geschrapt zou moeten worden.

Het rapport is verkrijgbaar op http://www.eurofound.europa.eu/ewco/studies/TN0701038S/index.htm?utm_source=23may2007&utm_medium=email&utm_campaign=press

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Måns Mårtensson, persvoorlichter, via e-mail mma@eurofound.europa.eu of telefoonnummer +353-1-204 3124 of mobiele nummer +353-876-593 507



Ingezonden persbericht