Duitse Sckell-Ehrenring voor Nederlandse monumentenzorger

23.05.2007 / 12:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Monumentenzorg

Monumentenzorg

Persbericht
Zeist, 23 mei 2007

Duitse Sckell-Ehrenring voor Nederlandse monumentenzorger

Morgenavond zal in München aan Rob de Jong de zogenaamde Friedrich-Ludwig-von-Sckell-Ehrenring worden toegekend voor zijn werkzaamheden in Duitsland op het gebied van landschaps- en tuinarchitectuur. Deze hoge Duitse onderscheiding wordt sinds 1967 eens in de twee jaar toegekend door de Bayerische Akademie der Schönen Künste in München. Nog niet eerder kreeg een Nederlander deze gouden ring aan de vinger geschoven. De Jong, werkzaam bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), ontving in oktober 2003 ook al het Verdienstkreuz 1. Klasse voor zijn betrokkenheid in Duitsland op het gebied van het Werelderfgoed van de UNESCO en van historische cultuurlandschappen, tuinen en parken.

Rob de Jong was tussen 1994-2005 voorzitter van het International Committee of Historic Gardens - Cultural Landscapes van ICOMOS-IFLA. In die periode was hij regelmatig actief betrokken bij een aantal belangrijke Duitse projecten onder meer op het gebied van het Werelderfgoed. Allereerst de evaluatie van de voordracht voor de plaatsing van het Mittelrheintal (Bingen-Koblenz) op de Lijst van het Werelderfgoed (2002). Vanaf 1997 was hij als adviseur betrokken bij de restauratie van het Duits-Poolse 19e eeuwse landschapspark Park Muskau/Park Muzakowski. Daarnaast was De Jong actief bij de Werelderfgoed-site Palaces and Parks of Potsdam and Berlin. Momenteel is hij o.a. adviseur van het Projekt Gartenträume in de deelstaat Sachsen-Anhalt, zoals hij ook nauw betrokken was bij de voordracht voor de Lijst van het Werelderfgoed van het park en slot van Schwetzingen. Daarnaast maakt hij deel uit van een groep deskundigen bij het uitvoeren van het meerjarige project Museumslandschaft Kassel (Wilhelmshöhe). Is hij lid van het Kuratorium van Schloss Dyck. En adviseert hij Baden-Baden (Lichtentalerallee en stad) over een mogelijke voordracht als Werelderfgoed. De Jong gaf verschillende colleges aan Duitse universiteiten en culturele instellingen

De onderscheiding is genoemd naar de Duitser Friedrich-Ludwig von Sckell (1750-1823), architect van de Engelse Tuin in München. Op de ring staat het familiewapen van Von Sckell: een gestileerde boom. De Jong is de 21ste drager van de ring en komt daarmee in het eervolle rijtje van vooraanstaande architecten als Karl Meyer (1967), Sven-Ingvar Andersson (1988), Dusan Ogrin (1995), Lawrence Halprin (2002) en Hinnerk Wehberg (2005).

Internationaal monumentenzorger Rob de Jong (63) is sinds 1969 werkzaam bij de RDMZ / RACM, nu als Coördinator Lijst Werelderfgoed UNESCO. Sinds 1995 bereidde hij de nominaties van vijf Werelderfgoed-sites in Nederland voor.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob de Jong, tel. 030-6983350 /
06-44750336, r.de.jong@racm.nl of Ben de Vries, woordvoerder RACM, tel. 030-6983475, b.de.vries@racm.nl.