Senternovem


23-05-2007 | MJA2 en Materiaalbesparing

Op 26 april 2007 vond een bijeenkomst plaats voor MJA-2- brancheorganisaties rondom het thema. 'Materiaalbesparing' was het thema van deze bijeenkomst.

Door te besparen op materiaal, wordt er ergens anders in de keten energie bespaard. Materiaalbesparing is dus een mogelijkheid van het verbredingsthema Energiezuinige Productontwikkeling. Materiaalbesparing is voor bedrijven zèlf vooral interessant, omdat er geld bespaard kan worden. De steeds hogere grondstof- en verpakkingsprijzen vergroten de noodzaak voor materiaalbesparing. De kunst is natuurlijk om afnemers de meerwaarde van minder materiaal te laten inzien.

Vrijwel alle MJA2-brancheorganisaties ondersteunen de bij hun aangesloten bedrijven bij het realiseren van materiaalbesparing. Zo lopen bij diverse sectoren binnen de Voedingsmiddelenindustrie trajecten rond het verminderen van verpakkingsmateriaal. Voor de Rubber- & Kunststofindustrie zijn al diverse instrumenten beschikbaar, zoals de website `Innoveer met polymeer' en de Elektronische Strategische Planning-tool. Op de Syntens-website staat een generieke versie van de ESP-tool.

De overheid en Materiaalbesparing
Ook vanuit de Nederlandse overheid komen impulsen voor materiaalbesparing. Zo heeft de rijksoverheid als beleid om in 2008 100 procent duurzaam in te kopen. De lagere overheden stellen zich 50 procent ten doel, gemeten in uitgegeven euro's. Momenteel ontwikkelt het programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden duurzaamheidscriteria. Bedrijven en brancheorganisaties kunnen hier invloed op uitoefenen via consultatierondes. Het adres hiervoor is www.sn-duurzaaminkopen.nl/main.asp.

Europese Ecodesign richtlijn
Daarnaast wordt dit jaar de Ecodesign richtlijn voor energiegebruikende apparaten ingevoerd. Voor producenten van energiegebruikende apparaten kan dit betekenen dat ze de milieudruk van hun producten in de hele keten moeten toetsen en waar mogelijk verlagen. De keuze in materiaalgebruik heeft uiteraard invloed op de milieudruk. Daarnaast zullen er voor verschillende productgroepen specifieke grenswaarden van kracht worden, vooral ten aanzien van een maximum energieverbruik. Het ministerie van VROM en SenterNovem zetten op dit moment een begeleidingstraject op, zodat Nederlandse bedrijven vooruit kunnen lopen op de Europese ontwikkelingen.

Ketenaanpak
Naast de activiteiten in het kader van ecodesign, komt binnen het afvalstoffenbeleid een ketenaanpak centraal te staan. Het idee is om voor de oplossing van afvalproblemen eerder in de keten in te grijpen. De heer Kapteijns van VROM nodigt bedrijven uit om mee te denken en proefprojecten aan te dragen. E-mail: Arjen.Kapteijns@minvrom.nl