Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 mei 2007

Na succes vorig jaar opnieuw 'Diplomakaarten'

'Wat ga je volgend jaar doen?' Het antwoord op deze vraag kunnen de eindexamenkandidaten van de VMBO-scholen in de regio aangeven op de zogenaamde 'Diplomakaart'. Na een succesvolle pilot van vorig jaar zijn nu wederom de kaarten verstuurd naar de VMBO-scholen. Het moet ervoor zorgen dat leerlingen de overstap tussen VMBO en MBO beter kunnen maken.

Voor veel leerlingen gaat de overstap van het VMBO naar het MBO niet zonder hindernissen. De scholen voor VMBO in de regio, de MBO-scholen Horizon College en Clusius College, en de Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie voor voortijdige schoolverlaters (RMC-functie, in opdracht van de gemeente Alkmaar) hebben de handen ineengeslagen om voortijdige schoolverlating tegen te gaan. Dit doen zij met het preventieproject 'Diplomakaarten'.

Hoe werkt het?

De decanen van het VMBO zien erop toe dat alle eindexamenkandidaten van het VMBO de Diplomakaart invullen. De leerlingen geven daarop aan wat ze volgend schooljaar gaan doen. De RMC bekijkt de aangegeven bestemming, en haalt de risicoleerlingen uit de stapel. Deze leerlingen krijgen gedurende de zomervakantie extra begeleiding aangeboden in de vorm van testen, gesprekken en dergelijke, om de overstap naar een vervolgopleiding te regelen.

Het Horizon College zorgt gedurende de zomer voor extra hulp aan die leerlingen die aangeven dat ze wel weer naar een opleiding willen. Het RMC zorgt voor hulp aan de arbeidsmarktgerichte jongeren, jongeren die absoluut niet meer naar school willen of jongeren die een werkend leren traject willen maar nog geen erkend leerbedrijf hebben gevonden. Zo mogelijk doen ze dat in samenwerking met het CWI.

Succes

Vorig jaar heeft bovengenoemde aanpak tot positieve resultaten in de regio geleid. Aanvankelijk had circa 20% van de jongeren nog geen definitief vervolg traject. Na hulp gedurende de zomervakantie is dat percentage teruggebracht naar 3 %. Een reductie die aantoont hoe belangrijk en effectief het is de 'risicoleerlingen' bij aanvang van de vakantieperiode in beeld te hebben en begeleiding te kunnen bieden in de overstap naar vervolgonderwijs. Veel voortijdig schooluitval wordt hiermee voorkomen. Dit jaar doen ook de scholen in Castricum mee aan het project.