Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Sterke zonkracht
23 mei 2007 - De komende dagen wordt een sterke zonkracht verwacht van 7 of meer. Dat zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn. In zuidelijke richting neemt de zonkracht verder toe tot bijna 8 in Ukkel (België) en ruim 8 in Lyon in het zuiden van Frankrijk. Op basis van de zonkrachtverwachtingen van het KNMI heeft het KWF Kankerbestrijding het eerste zonkrachtalarm van dit jaar afgegeven.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. KWF Kankerbestrijding adviseert daarom extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

Huidkanker
Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 36.800 in 2015. Een stijging maarliefst 75. In 2005 werd bij 25.000 mensen huidkanker geconstateerd.

Zonkrachtalarm KWF Kankerbestrijding verzorgt een gratis sms-bericht bij een zonkracht van 7 of hoger voor de mensen die zich hebben aangemeld voor het zonkrachtalarm. Vooral mensen met een licht huidtype (39 van de Nederlandse bevolking) zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid. Op 23 juni 2005 is in Nederland voor het eerst melding gemaakt van het zonkrachtalarm en vorig jaar is op 9 juni in Nederland het eerste zonkrachtalarm gemeld. Het alarmbericht is vorig jaar in totaal 11 keer verzonden.

Alarmbericht ontvangen
Om een zonkrachtalarm per sms te ontvangen kunt u zich aanmelden via alarmbericht.nl (zie onder Externe links).

Meer informatie:
Onder verder lezen vindt u de zonkracht verwachtingen van het KNMI voor de komende dagen. Nader verklaard biedt achtergrondinformatie over zonkracht.

Eerste uitgave: 23-05-07