Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reactie KNMG op jaarverslag commissies

Euthanasiecommissies wijzen terecht op belang van SCEN-artsen in ziekenhuizen

Utrecht, woensdag 23 mei 2007. Artsenfederatie KNMG sluit zich aan bij de conclusies van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie die het belang van SCEN-artsen (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) in ziekenhuizen benadrukken. In hun jaarverslag stellen de commissies dat de rol van de consulent buitengewoon belangrijk is. Er is een verbetering van de kwaliteit van het medisch handelen, waaronder de verslaglegging door SCEN-artsen. Steeds meer medisch specialisten zijn SCEN-arts. Bovendien worden steeds meer SCEN-artsen (meestal huisarts) in het ziekenhuis door de medisch specialist in consult geroepen.

De KNMG ondersteunt deze conclusies ten zeerste. De Artsenfederatie benadrukt het medisch- en maatschappelijk belang van deelname van alle ziekenhuizen aan het KNMG-programma Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. De recente wetsevaluatie toont aan dat de consultatie bij euthanasie is gerelateerd aan de melding van euthanasie. In bijna 90% van alle gemelde gevallen werd een SCEN-arts geconsulteerd. Hiermee wordt de kwaliteit van het handelen rond euthanasie en hulp bij zelfdoding bevorderd. Ook de onderzoekers van de wetsevaluatie bevelen aan dat alle ziekenhuizen op korte termijn gaan deelnemen aan het SCEN-programma.

De KNMG organiseert op 21 juni 2007 een symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van SCEN, waarbij ook aandacht wordt geschonken aan euthanasie in ziekenhuizen. Het volledige programma van het symposium vindt u op www.scen.nl.

//////////////////////////

Noot voor de redactie,