Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verlaging roamingtarieven overwinning voor Europees Parlement

Straatsburg, 23 mei 2007 - Vandaag stemde het Europees Parlement over de verlaging van de kosten van roaming, het gebruik van het telefonienetwerk van een buitenlandse aanbieder. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is tevreden met het eindresultaat. Belkosten tegen de hoogste buitenlandtarieven kunnen deze zomer nog met 70 % dalen.

Buitenweg noemt de verlaging van de maximale tarieven een succes van het Europees Parlement: "Ondanks de grote lobby van de telecomindustrie is het toch gelukt en lijkt er een einde te komen aan de buitensporige roamingprijzen die telefoonbedrijven toepassen".

Wie met zijn mobieltje vanuit of naar het buitenland belt, zal hiervoor deze zomer maximaal 49 cent per minuut gaan betalen. Mensen die in of vanuit het buitenland worden gebeld, zijn voor een gesprek maximaal 24 cent kwijt per minuut.

De Groenen in het Europees Parlement pleitten voor nog lagere roamingtarieven, namelijk 30 cent per minuut voor bellen en 15 cent per minuut voor gebeld worden in het buitenland, net zoals de Europese Commissie in 2006 voorstelde. Volgens berekeningen zijn deze maximum tarieven genoeg kostendekkend voor telecombedrijven.

Volgens Buitenweg was het goed mogelijk om deze lagere maximumtarieven te hanteren, maar vanwege een compromis met de Raad is dit niet gelukt: "De Europese Raad stelde nog hogere maximum tarieven voor, namelijk maar liefst 60 cent per minuut voor het bellen in het buitenland. Het is duidelijk dat de lidstaten zelf geweldig onder druk staan van telecombedrijven. Gelukkig heeft het Europees Parlement hier niet totaal aan toegegeven".

Volgens de afspraken uit het akkoord van het Europees Parlement gaan de beltarieven de komende twee jaar nog verder omlaag naar 46 cent per minuut in 2008 en 43 cent per minuut in 2009 voor wie zelf belt en naar 22 cent per minuut in 2008 en 19 cent per minuut in 2009 voor inkomende buitenlandse gesprekken.

-------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa