Gemeente Wijdemeren


23/05/07

Twee rampenbestrijdingsplannen vastgesteld

Het bestuur van de gemeente Wijdemeren heeft op 15 mei rampenbestrijdingsplannen vastgesteld voor twee LPG-stations in de gemeente, tankstation De Haan en tankstation Ankeveen.

Waar rampenplannen een algemene richtlijn geven over hoe een ramp bestreden moet worden, geven rampenbestrijdingsplannen juist zeer specifieke richtlijnen. Dat komt omdat ze gemaakt zijn voor een specifieke plek of situatie. De twee LPG-stations hebben een milieuvergunning, voldoen aan alle eisen en investeren veel in veiligheid. Deze maatregelen nemen een groot deel van het risico weg. Er blijft echter altijd een (kleine) kans op een ongeluk bestaan; men kan niet iedere gebeurtenis voorzien of met veiligheidsmaatregelen ieder risico wegnemen.

Om goed voorbereid te zijn, worden in het rampenbestrijdingsplan daarom verschillende scenario's beschreven en uitgewerkt. Er wordt bijvoorbeeld nader bepaald wie gealarmeerd moeten worden, welke brandweerinzet wordt verwacht, de manier van incidentbestrijding, naar welke ziekenhuizen eventuele slachtoffers kunnen worden gebracht, enzovoort.

Door de bestuurlijke vaststelling wordt het rampenbestrijdingsplan een dynamisch plan. Het moet eens per vier jaar worden geactualiseerd en minimaal eens per vier jaar geoefend te worden door hulpdiensten en gemeente.