Dienstenbond CNV

Nieuws

23 mei 2007

Accountantskantoor AcconAVM blijft wet- en regelgeving aan laars lappen

Afgelopen week heeft een gesprek plaatsgevonden tussen CNV Dienstenbond en andere bonden en vertegenwoordigers van Accountantskantoor AcconAVM. De conclusie van de vakbonden na dit overleg is dat verdere gesprekken met AcconAVM/ NAU zinloos zijn. Het bedrijf reageert naar de mening van de bonden uiterst onprofessioneel als het om personeelsbeleid, organisatiebeleid en arbeidsverhoudingen gaat. Kennis op dat terrein is er ook onvoldoende. Dat betekent dat de werknemer alleen nog via juridische procedures voor zijn belangen kan opkomen.

Directe aanleiding voor het gesprek was de constatering dat het reglement van de OR naar de mening van de CNV Dienstenbond niet aan het vereiste van representativiteit voldoet. Namens de TOR waren de voorzitter en de vice-voorzitter bij het gesprek aanwezig. Daarnaast schoof een lid van de Raad van Bestuur aan met de huisadvocaat van AcconAVM. De reden daarvoor was blijkbaar dat AcconAVM nog eens van gedachten wenste te wisselen over de gang van zaken rondom de overnames van AVM en NAU.

De Raad van Bestuur van AcconAVM had eerder aangekondigd deze bijjeenkomst te willen aangrijpen om de standpunten van CNV Dienstenbond te weerleggen, maar de conclusie is dat zij daar na nadere juridische beschouwing niet toe in staat bleek.

Feitelijk werd het gesprek steeds afgekapt als de wet- en regelgeving op dit terrein aan de orde kwam. Het gesprek bleef daarom wederom hangen in het weergeven van de (niet gemotiveerde) keuzes van AcconAVM. Het uitgangspunt is dat AcconAVM niet bereid is zich vooraf te conformeren aan wet- en regelgeving en als dat werknemers niet bevalt, ze maar naar de rechter moeten stappen om een correcte gang van zaken af te dwingen.

De TOR heeft geen eigen visie of standpunt naar voren gebracht over de wijze waarop een OR verschillende belangen in het bedrijf moet vertegenwoordigen. Daarnaast heeft de CNV Dienstenbond desgevraagd nog eens toegelicht dat het zowel juridisch als principieel gezien onjuist is dat een OR zich een rol aanmeet in het arbeidsvoorwaardenoverleg zonder daarvoor door de medewerkers gemachtigd te zijn. De OR heeft zelfs niet de moeite genomen tot een gesprek met vakbonden of het waarborgen van de onderhandelingspositie van individuele werknemers. Ook daarop heeft de TOR geen eigen visie of standpunt naar voren gebracht. Het is opvallend dat er binnen de TOR van AcconAVM niet of nauwelijks kennis lijkt te zijn van medezeggenschapsvraagstukken en de juridische context van medezeggenschap. Het is duidelijk dat de TOR zich in dat verband vooral laat adviseren door de eigen werkgever en zeker niet bereid is tegenwicht in de organisatie te bieden.

Voor de uitgebreide info die naar onze leden verstuurd is, kijk bij Nieuws, onder Zakelijke Dienstverlening.