Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Wiegman-van Meppelen Scheppink over een dreigend personeelstekort in de kraamzorg

Antwoorden op kamervragen van Wiegman-van Meppelen Scheppink over een dreigend personeelstekort in de kraamzorg

Kamerstuk, 23 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2764991

23 mei 2007

Antwoorden van mininster Klink op kamervragen van het Kamerlid Wiegman-van Meppelen Scheppink over een dreigend personeelstekort in de kraamzorg (2060712570).

Vraag 1
Kent u het bericht over een dreigend personeelstekort in de kraamzorg als gevolg van de beperking van het aantal uren kraamzorg op basis van het vorig jaar ingevoerde Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg?

Antwoord 1
Ja, ik heb zulke signalen gehoord.

Vraag 2
Is het u bekend dat de beperking van het aantal uren kraamzorg heeft geleid tot een daling van de kwaliteit daarvan, omdat geen tijd meer kan worden besteed aan preventieve en gezinsondersteunende taken?

Antwoord 2
Nee, dit is mij niet bekend.

Vraag 3
Deelt u de mening dat dit een onwenselijke situatie is, waaraan zo snel mogelijk een einde moet worden gemaakt?

Antwoord 3
Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk voor kwaliteit van de kraamzorg. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk om bij het contracteren van zorg ook afspraken te maken over de kwaliteit van de geleverde zorg. Het toezicht op de kwaliteit is de verantwoordelijkheid van de IGZ. Indien sprake zou zijn van een daling van kwaliteit van de kraamzorg zou dit een onwenselijke situatie zijn. Er zijn echter geen feiten bekend waaruit blijkt dat hiervan sprake is.

Vraag 4
Bent u bereid zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor 1 juni a.s., met een uitwerking te komen van de afspraken in het coalitieakkoord over uitbreiding van het aantal uren kraamzorg?

Antwoord 4
Ik heb de - bij de kraamzorg betrokken - partijen gevraagd om mee te denken over de uitwerking van het coalitieakkoord. Dit vanwege het feit dat niet de verzekerde prestatie in de Zorgverzekeringswet gewijzigd moet worden, maar de uitwerking hiervan, zoals deze door partijen is vormgegeven in het landelijk Indicatie Protocol. De nadere invulling en haalbaarheid van die plannen zal ik met hen bespreken. Zodra er een concreet plan beschikbaar is, zal ik u hierover informeren. Ik verwacht dit plan rond september 2007 beschikbaar te hebben.