Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over ziekenhuizen die 1 miljard euro kunnen besparen door efficiënter te werken

Antwoorden op kamervragen van Agema over ziekenhuizen die 1 miljard euro kunnen besparen door efficiënter te werken

Kamerstuk, 23 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2765849

23 mei 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over ziekenhuizen die 1 miljard euro kunnen besparen door efficiënter te werken (2060712970).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat slechts 2% van de bestuurders van ziekenhuizen loon naar prestatie krijgt, en dat uit diverse onderzoeken blijkt dat ziekenhuizen tot 1 miljard euro kunnen besparen door efficiënter te werken?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het gemiddelde salaris van 220.000 euro van bestuurders van zie-kenhuizen ten minste gebaseerd moet zijn op geleverde prestaties? Zo ja, hoe gaat u dat bevorderen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het verregaand variabiliseren van de beloning van bestuurders is geen panacée voor het wegwerken van inefficiënties. Aan het verregaand variabiliseren zijn ook negatieve bijwer-kingen verbonden, zoals we in de media kunnen waarnemen wanneer bestuurders en hun bonussen in het nieuws komen.
Ik wil er - ter vermijding van misverstanden over verantwoordelijkheden - overigens op wijzen dat zorginstellingen privaatrechtelijke organisaties zijn die als hoogste orgaan de Raad van Toezicht kennen. Het is die Raad die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de organisatie waaronder de honorering van bestuurders. De salarisadviesregeling van de NVTZ kent overigens de mogelijkheid om binnen het salaris dat uit de regeling voortvloeit een (beperkt) gedeelte te koppelen aan het halen van prestaties. De NVTZ is bezig om meer handvatten te ontwikkelen voor haar leden om deze variant op een passende wijze te kun-nen invullen.

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat het onacceptabel is dat uw ministerie een tekort op de begro-ting heeft van 1 miljard euro 2) en dat tegelijkertijd, door efficiënter werken, tot 1 miljard euro alleen al in de ziekenhuizen bespaard kan worden? Zo ja, gaat u het één met het ander verrekenen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Over het budgettaire beeld en de maatregelen met budgettaire gevolgen zal ik de Kamer op Prinsjesdag informeren.


1) Nederlands Dagblad, `Geen prestatieloon voor ziekenhuisbazen', 17 april 2007

2) Elsevier, `Klink: Tegenvaller van 1 miljard op de begroting', 12 april 2007