Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over de aanpak van invasie van de tijgermug

Antwoorden op kamervragen van Ouwehand over de aanpak van invasie van de tijgermug

Kamerstuk, 23 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-PSL-2765959

23 mei 2007

Antwoorden van minister Klink, mede namens de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op Kamervragen van het Kamerlid Ouwehand over de aanpak van de invasie van de tijgermug (2060710860).

Vraag 1
Kent u de artikelen `Bestrijding Chinese Tijgermug onvoldoende; Aziatische muggen liften mee met het inportbamboe' en Bio-invasies bedreiging voor de volksgezondheid; opgepast voor Aziatische tijgermug'.

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Deelt u de mening dat de voortdurende (ongewenste en onbedoelde) invoer van de tijgermug via de import van Lucky Bamboo het welzijn van de Nederlandse bevolking zal aantasten, economische schade zal opleveren en gevaren kan opleveren voor de volksgezondheid en de biodiversiteit, en dat daarbij een groot risico bestaat dat een onomkeerbare situatie zal ontstaan en de tijgermug niet meer uit te roeien is? Zo neen, kunt u dit toelichten?

Vraag 10
Deelt u de zorg dat een eventuele vestiging en verspreiding van de tijgermuggen in Nederland ertoe zal leiden dat aanzienlijke hoeveelheden bestrijdingmiddelen zullen moeten worden gebruikt om de hinder enigszins in te perken (zoals bijvoorbeeld ook in Italië en het oosten van de Verenigde Staten het geval is)?

Antwoord 2 en 10
Naar aanleiding van de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug in Nederland is het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIb) in juli 2006 gestart met een onderzoek naar de Aziatische tijgermug. Dit onderzoek eindigt per juli 2008 en moet antwoord geven op de volgende vragen: