Partij van de Arbeid

'Snel behandeling wetsvoorstel adoptie door homoparen'

23-05-2007 01:12

De Tweede Kamer wil niet langer wachten met de behandeling van een wetsvoorstel over adoptie door homoparen. Een verzoek om respijt van minister Hirsch Ballin stuit op verzet bij een kamermeerderheid, waaronder de PvdA. Tijs Broeke, mede-voorzitter van het PvdA-homonetwerk, is opgelucht: Na zeven jaar touwtrekken lijkt een goede regeling eindelijk in zicht.

Broeke hoopt dat de nieuwe wet snel kan worden ingevoerd: Het is belangrijk om naar ingewikkelde juridische vraagstukken te kijken, maar verdere vertraging van wetgeving is onacceptabel. Ministers Ballin en Rouvoet hebben geprobeerd gelijke rechten voor homo's te vertragen, maar zijn gefaald in dit streven. Het wetsvoorstel moet in elk geval nog voor het zomerreces behandeld worden. Het homo-emancipatie netwerk zal de PvdA fractie in de Tweede Kamer hier aan houden.

Ook PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen is blij dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel snel wil behandelen: Ik ben faliekant tegen verdere vertraging, want de adoptie door homoparen werkt momenteel tragisch slecht.' Ook VVD, SP, GroenLinks en D66 voelen niets voor uitstel.

Wolfsen heeft er op zich geen bezwaar tegen dat Hirsch Ballin een commissie laat kijken naar de gecompliceerde kwestie van erkenning van kinderen die worden geboren binnen een lesbische relatie, een ander onderwerp dan adoptie van kinderen uit het buitenland. Maar hij wil niet dat het onderzoek tot vertraging leidt. Desnoods moet de commissie in een recordtempo werken, aldus Wolfsen.

De beoogde wet zorgt onder andere voor een verruiming van de leeftijdsgrens voor adoptieouders en maakt het makkelijker voor homo en lesbische koppels om een kind te adopteren. Minister van Justitie Hirsch Ballin had de behandeling van de adoptiewet stopgezet: hij wil dat er een onafhankelijke commissie in het leven wordt geroepen die de voor en tegens van de adoptiewet moet afwegen. De Tweede Kamer zal echter in meerderheid besluiten het wetsvoorstel nu snel in de kamer te behandelen.

Meer informatie: www.homo-emancipatie.pvda.nl