Gemeente Sittard-Geleen


060_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Bijna 2 miljoen tekort in 2006

Sittard-Geleen, 23 mei 2007 - De gemeente Sittard-Geleen had in 2006 een tekort van 1,85 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening 2006, die gisteren door het college van B&W is vastgesteld.

,,Het jaar 2006 heeft voor de gemeente Sittard-Geleen nadrukkelijk in het teken gestaan van het op orde krijgen van de gemeentelijke financiën. Dat heeft zijn weerslag gekregen in de jaarrekening," zegt wethouder Pieter Meekels (Middelen) in een toelichting. ,,Het afgelopen jaar zijn verschillende problemen aan het licht gekomen en daarvoor hebben we maatregelen moeten nemen."

Het gaat onder meer om de financiële afwikkeling rondom Muziekschool, Sportstichting en Stadsschouwburg (1,5 miljoen euro), een reservering van een miljoen omdat een aantal vorderingen mogelijk niet geïnd kan worden, een voorziening voor het onderhoud aan gemeentekantoren van ruim vier ton, een naheffing van de OZB voor gemeentelijke panden van 400.000 euro en de sanering van de oude kosten die gemaakt zijn voor het project Abshovenrade (Munstergeleen) ad 2,2 miljoen euro.

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog mee- en tegenvallers die zijn toe te schrijven aan de normale gang van zaken bij een gemeente. Zo zijn er meer legesopbrengsten, lagere kosten voor de WVG (WMO), lagere personeelskosten en minder uitgaven in verband met het 'on hold' zetten van projecten.

Tegenvallers waren de lagere uitkering uit het gemeentefonds, een BTW-naheffing, lagere opbrengst OZB en hogere kosten voor onderwijsvoorzieningen.

Het tekort van 1,85 miljoen wordt betaald uit de algemene reserve.

Het college heeft inmiddels - conform de wens van de raad - maatregelen genomen om een adequater zicht te krijgen op de financiële situatie van de gemeente. Zo is de interne financiële controle verbeterd, hebben managers duidelijke verantwoordelijkheden gekregen en is een programma gestart voor de verbetering van het beheer en de bedrijfsvoering van de gemeente. Toch sluit wethouder Meekels niet uit dat ook dit jaar nog enkele problemen aan het licht zullen komen. ,,Natuurlijk is het niet leuk om een jaarrekening te moeten afsluiten met een tekort van bijna twee miljoen. Daar staat tegenover dat we - geheel in lijn met het coalitieprogramma - flinke stappen gezet hebben om de stad op orde te krijgen," aldus de wethouder.

Eerste rapportage 2007

Tegelijk met de jaarrekening heeft het college van B&W ook de eerste rapportage over 2007 vastgesteld. Die laat een voordelig resultaat zien van een half miljoen euro. Extra dividend van Essent (5,6 miljoen euro) en lagere rente en afschrijvingen (1,2 miljoen euro) zijn de belangrijkste positieve ontwikkelingen in de eerste maanden van dit jaar. Een hogere bijdrage aan Vixia (1,2 miljoen) en een korting op de uitkering van het gemeentefonds van zes ton zijn de belangrijkste negatieve zaken in de zogenoemde Eerste Marap. Het college stelt de raad voor om een groot deel van de uitkering van Essent (4,4 miljoen) te reserveren voor het saneringsplan van Vixia.

De winst van een half miljoen uit de eerste rapportage wordt gebruikt als (gedeeltelijke) achtervang voor het geval het Rijk (nog) niet akkoord gaat met een extra bijdrage voor Sittard-Geleen van twee miljoen euro. De gemeente gaat met de Provincie Limburg en het Rijk de samenwerking opzoeken om een oplossing te vinden voor de financiële problemen die na herindeling van Sittard-Geleen in 2001 zijn ontstaan.


---