GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Geen liberalisering van gezondheidsdiensten

Straatsburg, 23 mei 2007 - Vandaag stemde het Europees Parlement voor het uitsluiten van de gezondheidsdiensten uit de dienstenrichtlijn. Groenlinks-europarlementariƫr Joost Lagendijk is verheugd over het resultaat. Volgens hem moet iedere Europese burger toegang krijgen tot betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg.

De interne marktcommissie stemde eerder in met een wijzigingsvoorstel om gezondheidsdiensten alsnog op te nemen in de Bolkesteinrichtlijn om zo de interne markt te stimuleren. "Gelukkig heeft het Europees Parlement dat vandaag van de hand gewezen. De gevolgen waren anders niet te overzien geweest", aldus Lagendijk.

Volledige liberalisering van de gezondheidsdiensten had onder meer betekend dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars geen overheidssubsidies meer mogen ontvangen. Ook zijn afspraken tussen een minister van Volksgezondheid en een ziekenhuis dan bijvoorbeeld niet meer toegestaan.

Volgens Lagendijk moet de diensten van algemeen belang niet aan de grillen van de vrije markt worden blootgesteld: "De vrije markt houdt namelijk geen rekening met collectieve belangen. Net zo goed als dat we politie en justitie niet privatiseren, moeten we dat ook niet met de zorg doen. Geen economische belangen, maar sociaal en maatschappelijk verantwoord beleid moeten ten grondslag liggen aan het zorgstelsel".


---------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa