GroenLinks

Verbiedt clusterbommen

23 mei 2007

De drie oppositiepartijen SP, D'66 en GroenLinks en een aantal NGO's willen een verbod op de clusterbom. Dit schrijven zij vandaag in een open brief aan minister Van Middelkoop.

Deze week vindt in de Peruaanse hoofdstad Lima een internationale conferentie plaats waar wordt gewerkt aan een wereldwijd verbod op de clusterbom.
In februari sloot Nederland zich aan bij het standpunt dat 'clustermunitie die onaanvaardbaar leed veroorzaakt' verboden moet worden. De briefschrijvers vragen zich echter af: 'wat is aanvaardbaar leed? Is een clusterbom die slechts ledematen afrukt aanvaardbaar? Of een clusterbom die alleen dodelijk is voor mensen die kleiner zijn dan
1 meter 40? Of clustermunitie met een faalratio lager dan 1%? Deze discussie is heilloos.'

Clusterbommen vallen boven de grond uiteen in vele kleinere bommen die over een groot oppervlakte verspreid worden. Een gedeelte van deze submunitie explodeert niet meteen en blijft als een soort landmijnen liggen. Naar schatting is 98% van alle slachtoffers van clusterbommen burger, concludeerde Handicap International in een recent rapport. Wereldwijd zouden inmiddels meer dan 100.000 burgerslachtoffers zijn gevallen.