CDA

amp;mid=1006] 23 mei 2007 - Persbericht -
EU-regels aan de roaming : einde aan de Wild West

Bewoners in de grensstreken in Nederland mensen worden nu extra belast doordat hun telefoon vaak automatisch overschakelt op een peperduur buitenlands netwerk.

De Europese wet zal een einde maken aan echte wildwest-toestanden waar de operatoren elkaar proberen weg te drukken. Wel zijn er nog afspraken tussen operatoren nodig. Europees Commissaris Reding zal hierover al in 2008 aan het Parlement een rapportage voorleggen. Van Nistelrooij : 'Als daaruit blijkt dat de operatoren onvoldoende hebben voldaan aan de eisen van Commissie en Parlement, zullen aanvullende maatregelen nodig zijn.'

'Consumenten en bedrijven in Europa besparen straks jaarlijks 5 miljard euro', zo meldt Lambert van Nistelrooij (telecommunicatie), als reactie op de stemming in het Parlement van een Europese wet die de roamingtarieven slecht. Er komen, naast maximaprijzen voor de burger, ook maxima aan de groothandelsprijzen die operatoren aan elkaar aanrekenen, zodat kleinere operatoren, zoals KPN in Nederland, niet uit de markt worden gedrukt. 'Ik ben ook blij dat voor miljoenen grensbewoners in Europa door de prijsverlaging van het gebruik van een buitenlands netwerk in de toekomst veel goedkoper uit zullen zijn. Op mijn voorstel zal er een monitoring van de Commissie komen waardoor zal worden gecontroleerd of de bedrijven aan deze regels voldoen', aldus Van Nistelrooij.

Met de stemming van de Europese verordening die prijsmaxima zal invoeren in de roamingprijzen heeft het Europees Parlement een duidelijke boodschap aan de operatoren gegeven om binnen 3 maanden de tarieven naar beneden te halen. De bedragen zijn nu gemaximeerd naar 49 eurocent voor het bellen vanuit het buitenland en 24 eurocent voor het gebeld worden. Deze tarieven zullen in de komende jaren nog verder zakken. Deze wet is een voorbeeld van 'betere regelgeving' : na 3 jaar houdt de Europese wet op te bestaan als dan blijkt dat de markt terug werkt.

Het akkoord wordt, na definitieve toestemming door de lidstaten op 27 juni a.s. van kracht. Consumenten kunnen dan tegen de zomer van de goedkopere tarieven genieten.