Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa maakt telefoneren in het buitenland pak goedkoper (23/05/07)

Het probleem van de hoge roamingtarieven en het gebrek aan prijstransparantie voor mobiele telefoongebruikers die in Europa reizen, is reeds een oud zeer. Heel wat eerdere regelgevende initiatieven mochten niet baten.

Vandaag is het Europees Parlement dan ook heel blij dat een akkoord werd bereikt met de Raad om de consumenten nog deze zomer lagere roamingtarieven te kunnen aanbieden.

Dit is een concreet resultaat van een slagvaardig Europa: in minder dan 10 maanden slaagden de Europese instellingen (Commissie, Raad én Parlement) erin de volledige procedure af te werken.

En het resultaat mag er zijn: deze nieuwe tarieven betekenen een aanzienlijke reductie - tot 60% minder - ten opzichte van de huidige standaardtarieven. De consument zal nog maximaal 49 cent per minuut betalen voor een gsm-gesprek in het buitenland en maximaal 24 cent per minuut voor het ontvangen van een oproep (dit zal geleidelijk nog verlagen tot respectievelijk 43 cent en 19 cent).

Het Duitse voorzitterschap van de Raad beloofde vandaag aan het Parlement dat de Ministers van Telecommunicatie op 2 juni het besluit zullen goedkeuren; op 29 juni zal de verordening gepubliceerd worden in het publicatieblad. Het besluit voorziet dat de operatoren binnen de maand een aanbod moeten doen aan hun klant. Een proactieve klant zal dus in augustus van de lage roamingtarieven kunnen genieten. Een klant die niet reageert zal automatisch na 3 maanden, dus ten laatste eind september het voordelige tarief worden aangerekend.

Het Europees Parlement heeft als vertegenwoordiger van 480 miljoen Europese consumenten eerlijke prijzen opgelegd en transparantie over de tarieven bedongen. Als aanzet voor verdere concurrentie kan dit tellen!

Auteur:
Europees Parlementslid N-VA
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu