Ingezonden persbericht


Rotterdam, 22 mei 2007

PERSBERICHT

Website 'mijN470: de leukste file van Nederland' heden in de lucht

De website www.mijn470.nl van het evenement 'mijN470: de leukste file van Nederland' is vanaf vandaag in de lucht. Op deze website is alle informatie te vinden over dit evenement dat op 14 juli 2007 door het Rotterdamse collectief Artgineering wordt georganiseerd op een gedeelte van de nieuw te openen provinciale weg N470, de weg die Pijnacker, Nootdorp, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam, Delft en Zoetermeer verbindt. Omwonenden en/of gebruikers van de weg kunnen meedoen. mijN470 is onderdeel van de - door de provincie Zuid-Holland georganiseerde - kunstmanifestatie Echt Zien, kunst rondom de N470.

Iedereen kan meedoen
De omwonenden en/of gebruikers van de oude en deels nieuwe weg krijgen de unieke kans om voor één dag een stuk van deze autoweg met een leuke, zelfverzonnen activiteit in bezit te nemen. Er kan van alles worden ondernomen - een barbecue met de voetbalclub of een poppenkasttheater met de buurtkinderen; een diner bij kaarslicht met een geliefde of een playbackshow met de school. Het wordt een grootse parade van activiteiten op de nieuwe nog net niet geopende provinciale weg en een afspiegeling van de levendigheid en diversiteit van het gebied rondom de N470. Deelname kan spontaan op de dag zelf of - bij uitgebreidere activiteiten - door van te voren aan te melden bij het mijN470-team, via info@mijN470.nl. Er zijn meerdere kilometers van de kersverse provinciale weg beschikbaar. De meest creatieve activiteit wordt tijdens de dag beloond met een mooie prijs - een zeppelinvlucht boven de N470!

Wat is Echt Zien?
Echt Zien is een door de provincie Zuid-Holland georganiseerde kunstmanifestatie rondom de nieuwe weg N470. De provincie Zuid-Holland geeft hiermee een bijzondere invulling aan de 1% regeling. Met een aantal laagdrempelige kunstzinnige belevingsactiviteiten rond de weg en de verandering in het landschap stimuleert de provincie de bewoners rond de weg en gebruikers van de weg een andere manier van kijken naar de bestaande omgeving. De manifestatie bestaat uit vier onderdelen, een debatreeks en een educatief traject en loopt tot 2008. Kunstenaars met een nationale en internationale reputatie werken eraan mee. Kunstgebouw verzorgt de conceptontwikkeling en de uitvoering van de manifestatie.

Artgineering
Artgineering is een interdisciplinair en internationaal collectief, onder leiding van Stefan Bendiks en Aglaée Degros, gevestigd te Rotterdam. Artgineering ontwikkelt strategieën voor het veroorzaken en organiseren van bottom-up processen, solidariteit, collectieve iconen - vaak met betrekking tot infrastructuur. Met projecten zoals mijN470 houdt Artgineering zich bezig met de (sociale) organisatie van de ruimte, die verder gaat dan fysieke interventies. Hun interactieve ingrepen laten de mensen op een andere en onverwachte manier naar de schoonheid van het alledaagse kijken. De soms ludieke acties veroorzaken een verschuiving in de perceptie en geven de mogelijkheid tot een (re)interpretatie van de werkelijkheid (www.artgineering.nl).