Gemeente Sittard-Geleen


052_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Nieuw sportbeleid in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 23 mei 2007 - Steeds vaker wordt de vraag gesteld of de huidige sportinfrastructuur in de gemeente Sittard-Geleen toekomstbestendig is gezien trends als krimp, vergrijzing, ontgroening en individualisering. Verder ontbreekt topsportbeleid als een wezenlijk onderdeel van het totale gemeentelijke sportbeleid en zijn nog niet alle randvoorwaarden geharmoniseerd. Daarom werkt de gemeente Sittard-Geleen aan een nieuwe visie op het terrein van sport en bewegen. De eerste aanzet hiervoor, de concept Visienota Sport en Bewegen, is onlangs door het college van B&W vrijgegeven voor bespreking met de Sportstichting, de sportraad en andere stakeholders uit de sportsector en aanpalende beleidsvelden. Wethouder Ruud Guyt van Sport: "De lat ligt hoog. Wij willen met het veld in discussie over onze visie op het sportbeleid van onze gemeente.".

Sportstimulering

Sittard-Geleen wil alle inwoners de gelegenheid geven om op laagdrempelige wijze te bewegen of te sporten. Sport bevordert immers de gezondheid en levert een belangrijke bijdrage aan de sociale samenhang in de gemeente. Dit moet kunnen plaatsvinden in de leefomgeving en in samenhang en samenwerking met onderwijs, zorg en gezondheid, bedrijfsleven.

Aanbod

Sportstimulering is onmogelijk zonder sportaanbieders. Sportverenigingen en commerciële aanbieders worden daarom nadrukkelijk betrokken bij de uitvoering van het gemeentelijk sport- en beweegbeleid. Er wordt geïnvesteerd in vitale sportverenigingen, die gereed zijn voor de toekomst. Schaalvergroting en krachtenbundeling zijn speerpunten. Schaal­vergroting is daarbij geen doel op zich maar een middel om voordelen te genereren o.a. op het vlak van voorzieningen, professionaliteit en multifunctionaliteit. Deze visie op sport- en beweegbeleid vraagt om een andere rol van de gemeente. De gemeente gaat meer als aanjager fungeren. Uitvoering wordt zoveel mogelijk overgelaten aan samenwerkingspartners.

Voorzieningen

Naast de aanbieders vormen ook sportvoorzieningen een belangrijke basisvoorwaarde om te kunnen sporten. De gemeente vervult hierbij een facilitaire rol door zorg te dragen voor voldoende binnen- en buitensportaccommodaties. Clustering van accommodaties kan een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de sportbeoefening. Kwaliteit gaat daarbij boven nabijheid van de voorzieningen. Wel is het voor de allerjongste jeugd wenselijk om sport- en spelvoorzieningen dichtbij huis en school te realiseren. In dit verband biedt de ontwikkeling van Brede Scholen kansen om kinderen een dagarrangement de bieden en de sociale infrastructuur rondom de school verder vorm te geven.

Om daarnaast te voorzien in de behoeften van het jaarlijks toenemend aantal ongeorganiseerde sporters (zoals wandelaars, fietsers en skaters) moet er ook aandacht zijn voor sportvoorzieningen in de openbare ruimte.

Totaalsport

Sittard-Geleen wil sporttalent meer kansen geven en kiest voor "totaalsport". De gemeente zoekt daarbij de relatie op tussen topsport, talentontwikkeling en breedtesport en heeft de ambitie een binnensportvoorziening met een bovenregionale functie te faciliteren. Hierdoor worden topsport, talentontwikkeling en de fysiek sportinfrastructuur met elkaar gecombineerd. Voor dit initiatief wordt samenwerking gezocht met private partijen en andere overheden.

De gemeente wil de samenhang tussen breedtesport en recreatiesport enerzijds en wedstrijdsport en topsport anderzijds verder vormgeven. Topsport stimuleert vooral jongeren tot sportdeelname. Een breder basis levert veel sporttalenten op, die kunnen doorgroeien tot topsporters. De gemeente zet in op een aantal speerpunttopsporten, waarvoor de noodzakelijke sociale en fysieke infrastructuur aanwezig is en een historische basis aanwezig is. Dit zijn handbal, voetbal, atletiek en vechtsporten. Topsportevenementen in de gemeente richten zich in eerste instantie op deze speerpunten.

Sportbeleid

De nota is een concept visie op hoofdlijnen en wordt uitgebreid besproken met de Sportstichting Sittard-Geleen, de sportraad en andere stakeholders uit de sportsector en aanpalende beleidsvelden. Op basis van deze besprekingen wordt de visie in het najaar uitgewerkt in concreet beleid voor de diverse sportpijlers. Ook in dat traject zal volop ruimte worden geboden voor overleg. Het uiteindelijke sportbeleid wordt in december vastgesteld door de gemeenteraad.


---




Gemeente Sittard-Geleen