Gemeente Schiedam


Mei

Schiedam maakt 10 miljoen Euro vrij voor binnenstad

23 mei 2007

Het college van Schiedam wil voor de komende vijf jaar een bedrag van 10 miljoen Euro vrijmaken voor extra investeringen in de binnenstad. Het geld is met name bedoeld voor investeringen in het vastgoed. Met het geld wil het college de grootste ergernissen wegnemen, zoals slecht onderhouden winkelpuien en verpauperde plekken. Daarmee kan het vertrouwen in de mogelijkheden van de binnenstad worden vergroot en worden bevorderd dat huidige en nieuwe ondernemers in de binnenstad investeren en de leegstand vermindert.

De achteruitgang van de winkelfunctie in de binnenstad, het slechte onderhoud van veel panden en het uitblijven van grote nieuwe vastgoedinvesteringen leiden momenteel tot stagnatie, afwachtend gedrag van eigenaren en investeerders. Nieuwe ondernemers aarzelen om in de binnenstad aan de slag te gaan. Het college denkt dat extra investeringen door de gemeente nodig zijn om het tij te keren. Daarom wil het college extra geld vrijmaken om de grootste knelpunten aan te pakken en eigenaren te stimuleren om panden te verbeteren. Daarmee kunnen er meer gunstiger marktcondities worden gecreëerd.

Met het geld kunnen eigenaren en nieuwe ondernemers over de streep worden getrokken die willen investeren in een facelift van winkelpuien en gevels, het herstel van panden en het realiseren van woningen boven winkels. Ook wil het college voldoende financiële ruimte hebben om gericht panden te kunnen aankopen waardoor ontwikkelingen in de binnenstad mogelijk worden. Een deel van het geld is bedoeld voor grotere gemeentelijke panden, waarmee het herstel en hergebruik van deze panden een extra kwalitatieve impuls kan worden gegeven. Ook wil het college verpauperde plekken in de binnenstad kunnen aanpakken of iets extras kunnen doen aan de kwaliteit van de omgeving. Een flink deel van het bedrag (3 miljoen Euro) legt het college opzij om maatregelen te kunnen nemen op basis van een onderzoek naar de parkeerproblematiek in de binnenstad. Op 21 juni beslist de Gemeenteraad definitief over de reserves.