Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 23 mei 2007 1 Ons kenmerk Uw kenmerk IVW/07CU 000045 - Onderwerp
Kabinetsreactie op rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake tankautobranden

Geachte voorzitter,

In november 2006 heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid het rapport "Tankautobranden met gevaarlijke stoffen" gepubliceerd. In het rapport worden aanbevelingen gedaan aan meerdere departementen. Op grond van de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid ben ik gehouden een standpunt in te nemen ten aanzien van de aanbevelingen die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid worden gedaan.

Samen met mijn collega's van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een gezamenlijk standpunt ten aanzien van de aanbevelingen geformuleerd. Graag bied ik u, mede namens mijn collega-bewindslieden, onze reactie aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan.

Daarnaast wil ik, zoals uw Kamer toegezegd tijdens het Algemeen Overleg Externe Veiligheid van 4 april 2007, tevens informeren over de mogelijkheden tot het treffen van bronmaatregelen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in kleinverpakkingen.

In het algemeen is het zo dat voertuigen met verpakkingen (zoals vaten en kisten) met gevaarlijke stoffen van oranje borden moeten zijn voorzien. Dit betekent dat zich gevaarlijke stoffen aan boord van het voertuig bevinden. Ook de verpakkingen zelf moeten van gevaarsetiketten en meer specifieke informatie over de vervoerde gevaarlijke stof zijn voorzien. Daarnaast is een vervoersdocument met informatie over de vervoerde stof vereist.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

IVW/07CU 000045

Een uitzondering op deze algemene regel van kenmerking van voertuig, verpakkingen en aanduidingen in het vervoersdocument is van toepassing op het vervoer van gelimiteerde hoeveelheden van gevaarlijke stoffen in voornamelijk kartonnen dozen (denk aan flessen parfums, blikken verven en schoonmaakmiddelen). In dergelijk distributievervoer worden minder gevaarlijke stoffen veelal samen met ongevaarlijke stoffen vervoerd, bijvoorbeeld samen met levenswaren van warenhuis naar winkel. In dit uitzonderlijke geval is kenmerking van het voertuig en een nadere vrachtbriefaanduiding niet vereist, maar blijft een zekere informatie betreffende de gevaarlijke stof op de verpakking noodzakelijk. Aanscherping van deze voorschriften is uit kosten/baten-oogpunt niet wenselijk.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---