Ministerie van Defensie

23-05-2007 15:26

FUNDAMENT VOOR EUROPEES LUCHTTRANSPORTCOMMANDO

België, Duitsland, Frnakrijk en Nederland zetten hun handtekeing onder het EATC-concept
klik voor vergroting
Nederland heeft met drie andere Europese landen de basis gelegd voor een gezamenlijke aansturing van transportvliegtuigen. Onlangs tekenden Nederland, Duitsland, Frankrijk en België het concept voor dit Europese luchttransportcommando.

Momenteel werken de landen samen in een coördinatiecel. Vanuit dit Europese Luchttransportcoördinatiecentrum wordt bekeken waar benodigde militaire luchttransport voorhanden is. Met de komst van het European Air Transport Command (EATC) kunnen ze de vliegtuigen ook daadwerkelijk inzetten.

Met het EATC kan de schaarse militaire luchttransportcapaciteit effectiever en doelmatiger worden ingezet. In het nu getekende concept is vastgelegd hoe de landen de bedrijfsvoering van het commando willen invullen.

Half februari tekenden de Nederlandse minister van Defensie en zijn Duitse ambtgenoot nog een principeakkoord waarin ze Eindhoven beschikbaar stellen als basis voor het EATC. Dit zal naar verwachting werkgelegenheid bieden aan 150 tot 200 personen. De komst van het EATC naar Eindhoven heeft geen gevolgen voor het aantal vliegbewegingen op vliegbasis Eindhoven, want de stationering en het onderhoud van de transportvliegtuigen geschiedt op de eigen vliegvelden van de deelnemende landen.

Gerelateerde links:
Europees Luchttransport Commando mogelijk naar Eindhoven