Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (23/05)

OOSTERHOUT NB, 23 mei 2007

Politie arresteert man op verdenking van incest

GEMEENTE WAALWIJK: Het zedenteam van het politiedistrict Oosterhout heeft dinsdag 22 mei een 65-jarige inwoner van de gemeente Waalwijk opgepakt. Dat gebeurde op verdenking het plegen van ontucht met zijn minderjarige kleindochter. De politie startte het onderzoek nadat de ouders van het meisje melding maakten dat hun zevenjarige dochtertje misbruikt zou zijn door haar opa. De seksuele handelingen zouden zijn gepleegd tijdens een logeerpartijtje.
Het slachtoffertje is door een speciaal opgeleide rechercheur verhoord in een kindvriendelijke verhoorstudio. Dat is een gebruikelijke procedure in dit soort zaken. Het verhoor wordt daarbij opgenomen op een videoband, zodat degene die verhoord wordt het verhaal niet steeds opnieuw hoeft te vertellen. Daarnaast kunnen de rechter, officier van justitie en advocaat precies terugzien hoe het verhoor is verlopen. De verdachte is in overleg met de Officier van Justitie aangehouden en in verzekering gesteld. Hij wordt momenteel verhoord.

Arrestatie na huiselijk geweld tegen partner en stiefzoon

OOSTERHOUT: De politie heeft dinsdag 22 mei april rond 18.15 uur een 46-jarige man aangehouden nadat hij geweld had gepleegd tegen zijn vrouw en zijn stiefzoon.
De 25-jarige zoon kwam tussenbeide toen zijn moeder mishandeld werd door haar echtgenoot. De zoon belde de politie nadat hij een klap had gekregen. Toen de politie ter plaatse was werd de verdachte opnieuw agressief. In het bijzijn van de agenten probeerde opnieuw uit te halen naar zijn stiefzoon. Uiteraard werd dat verhinderd en is de verdachte meteen en is later in het politiebureau in verzekering gesteld.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Mannen met inbreekgereedschap opgepakt

OOSTERHOUT: In de nacht van dinsdag 22 mei op woensdag 23 mei zagen agenten een bestelauto verdacht rondrijden op industrieterrein Everdenberg. De tenaamgestelde van de auto had een waslijst van antecedenten op het gebied van diefstal en inbraak. Reden genoeg voor een controle dus. De inzittenden hadden een onduidelijk verhaal voor hun aanwezigheid op het industrieterrein. Bij inspectie van de auto troffen de agenten inbreekgereedschap aan, wat reden was voor de arrestatie van de twee mannen. Het ging onder meer om
schroevendraaiers, kniptangen, handschoenen en zaklampen. Het duo komt uit s-Hertogenbosch en de mannen zijn respectievelijk 43 jaar en 49 jaar oud. In de Oosterhoutse gemeenteverordening is het strafbaar gesteld om tussen 22.00 en 06.00 uur inbrekersgereedschap bij zich te hebben. Het gereedschap van het tweetal is in beslag genomen en wordt door de technische recherche nader onderzocht. De verdachten zijn na verhoor en het opmaken van proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Politie blijft waarschuwen voor oplichting via Internet

ANDEL: Een 44-jarige vrouw uit Molenschot deed bij de politie aangifte van oplichting. Ze bestelde enkele weken geleden via Internet een navigatiesysteem. De apparatuur werd te koop aangeboden op een populaire veilingsite voor 231,20 (incl. verzendkosten). Ze moest van tevoren het aankoopbedrag via een bankoverschrijving aan de verkopende partij betalen.
Ze betaalde het bedrag maar kreeg nooit het navigatiesysteem geleverd. Naspeuringen naar de verkoper leverde op dat er een valse naam en een vals adres was gebruikt. De gedupeerde deed woensdag 23 mei aangifte gedaan bij de politie.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie en omstandigheden kan de politie dan een onderzoek instellen.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:

· Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Zoek bijvoorbeeld uit of het bedrijf ook een bezoekadres heeft en of het staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
· Kwaadwillenden bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.
· Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw bestelling.
· Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste en beste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.

Veroorzaker en getuige van ongeval gezocht

LAGE ZWALUWE: De politie is op zoek naar de automobilist die maandag 21 mei 2007, omstreeks 19.30 uur een ongeval veroorzaakte op de Loonsedijk in Lage Zwaluwe. Het gaat om de bestuurder van een zwarte Peugeot 206 (nieuw model).
De gedupeerde, een 20-jarige scooterrijder uit Geertruidenberg, deed woensdag 23 mei aangifte bij de politie. Hij werd de bewuste avond bijna van zijn scooter gereden door een tegemoetkomen automobilist. De automobilist sneed de bocht af en kwam daardoor op de weghelft van de scooterrijder terecht. De scooterrijder moest uitwijken om een botsing te voorkomen en kwam daarbij ten val. De man raakte daarbij gewond. Bovendien ontstond er schade aan zijn scooter en kleding. De automobilist reed gewoon door, zonder eerste hulp te bieden en zonder zijn identiteit bekend te maken.
Volgens de aangever reed achter hem een bromfietser op een gele Aprillia scooter. Wellicht kan deze getuige iets meer vertelen. De politie onderzoekt de zaak en tips zijn welkom via 0900-8844 (lokaal tarief).

Agenten rollen hennepkwekerijen op

WAALWIJK: De politie ontmantelde woensdagochtend 23 mei 2007 twee hennepkwekerijen. De eerste werd ontdekt in een huurwoning in de Doctor Kuyperlaan in Waalwijk en was verdeeld over drie slaapkamers. Van de 375 hennepplanten waren en net 50 geoogst. De toppen daarvan lagen te drogen. tonden in een loods. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten werden voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Medewerkers elektriciteitsbedrijf Essent stelden vast dat er geknoeid was met de elektriciteitsmeter. Het vermoeden bestaat dat er illegaal stroom werd afgetapt. Bij de inval is een verdachte gearresteerd. Het gaat om een 47-jarige inwoner van Waalwijk.

LOON OP ZAND: De tweede wietplantage vond de politie rond het middaguur in een woning in de Van Salm-Salmstraat in Loon op Zand. Ook hier waren meerdere slaapkamers in gebruik om de hennep te telen. De politie ontmantelde de installatie en vernietigde de planten en het kweekmateriaal. Op het moment van de ontdekking van de kwekerij arresteerde de politie de 26-jarige bewoner van het pand, tegen wie proces-verbaal is opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet. Ook hier was sprake van fraude met elektriciteit, waarbij (volgens medewerkers van Essent) sprake was van ernstig brandgevaar.

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in vele gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. De politie werkt bij haar aanpak nauw samen met partners zoals gemeenten, woningbouwverenigingen en Essent.

Auteur: Jeroen Steenmeijer