Ingezonden persbericht


Persinformatie

woensdag 23 mei 2007

Voedingscentrum en Nederlandse Hartstichting stimuleren gezonder aanbod

Innovatie in de vleesmarkt is 'wenselijk en noodzakelijk', maar het ontbreekt aan prikkels en samenwerking

Negen van de tien mensen eten te veel verzadigd vet. Circa twintig procent van de inname komt uit vlees. Voor een groot deel zijn dat bewerkte vleesproducten, zoals vleeswaren en worst. Door de samenstelling hiervan te verbeteren, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen. De mogelijkheden hiervoor stonden centraal op het symposium 'Gezonde vleesinnovaties: vet!', een initiatief van het Voedingscentrum en de Nederlandse Hartstichting, in samenwerking met de NVVL (Network for Food Experts) en de HAS Den Bosch.

Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Door de consumptie hiervan terug te dringen, valt nog veel gezondheidswinst te behalen. Met het symposium beogen het Voedingscentrum en de Hartstichting een beter aanbod van vleeswaren en andere vleesproducten te stimuleren. Dat wil zeggen: producten met minder verzadigd vet en/of meer onverzadigd vet.

Mogelijkheden voor innovatie
Als eerste spreker benadrukte Ria Westendorp, van het Ministerie van VWS, dat de innovatie op alle gezondheidsaspecten gericht moet zijn; naast verzadigd vet ook op bijvoorbeeld calorieën en zout. "Het totale product moet gezonder zijn. Het heeft geen zin verzadigd vet te vervangen door iets anders wat ook niet goed is." Verschillende sprekers uit de industrie wezen op de mogelijkheden en moeilijkheden bij het verlagen van het gehalte verzadigd vet. Vet is van wezenlijk belang voor de smaak, het mondgevoel en de houdbaarheid. Minder (vast) vet betekent zoeken naar alternatieven om dit te compenseren, bijvoorbeeld met behulp van zetmeel, vezels of pectine.

Meer integraal beleid nodig
Op de dag werd regelmatig een vergelijking getrokken met de zuivelsector, waar het aantal innovaties beduidend hoger ligt. De versnippering in de vleessector, lage marges, groeiende internationale concurrentie en bezuinigingen op kennistechnologie spelen hierbij een rol. Dagvoorzitter Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheidswetenschappen, wees erop dat er weinig prikkels zijn voor innovatie, vanuit de overheid en de afnemers zoals retail. Het ontbreekt aan regie en samenhangend beleid. Om te komen tot een meer integrale aanpak, zou het een goede zaak zijn als de vleesindustrie zich zou verenigen in een platform, waarbij ontwikkelingen ook in Europees verband worden bekeken. Seidell: "Met het oog op wetgeving en schaalgrootte valt daar nog veel te winnen."

Voedingscentrum - eerlijk over eten
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.



Ingezonden persbericht