Provincie Utrecht

beschermt overwinterende ganzen en smienten

Utrecht beschermt overwinterende ganzen en smienten

23-5-2007 -

De provincie Utrecht heeft 1615 hectare aangewezen als foerageergebied voor de grauwe gans, kolgans en smient. Het gaat om een gebied in de Lopikerwaard en in de Vechtstreek. In deze gebieden is het agrariërs mogelijk om beheersovereenkomsten voor de opvang van deze overwinterende soorten af te sluiten vanaf komend winterseizoen.

In november 2003 hebben rijk, provincies en maatschappelijke organisaties in het Beleidskader Faunabeheer afspraken gemaakt over de opvang van overwinterende ganzen en smienten. Hiermee worden twee doelen nagestreefd, te weten de bescherming van deze ganzensoorten en een beperking van de schade van schadegevoelige gewassen.

In 2005 en 2006 heeft de provincie Utrecht een onderzoek laten uitvoeren naar het draagvlak onder agrariërs voor de opvang van overwinterende ganzen. Hieruit bleek dat er in de Lopikerwaard en de Vechtstreek wel degelijk draagvlak bestaat voor de opvang van ganzen.

In totaal is 1615 ha aangewezen en begrensd als gebied waar via de provinciale Subsidieverordening agrarisch natuurbeheer (SAN) zesjarige beheersovereenkomsten voor de opvang van overwinterende ganzen en smienten kunnen worden afgesloten. Hiermee wordt door het bieden van rust en voldoende voedselaanbod het aantrekkelijk gemaakt voor ganzen om te foerageren. Het afsluiten van een beheersovereenkomst gebeurt op geheel vrijwillige basis. Gedeputeerde Staten hebben de foerageergebieden op 22 mei 2007 vastgesteld.

Het definitieve plan voor de foerageergebieden ligt vanaf 31 mei 2007 gedurende 6 weken ter inzage bij de provincie Utrecht en bij de gemeentehuizen in de betreffende gebieden. Belanghebbenden kunnen tegen het besluit tot vaststelling van het natuurgebiedsplan, binnen 6 weken na de datum van de bekendmaking van het besluit, beroep aantekenen bij de Rechtbank Utrecht.

Voor het functioneren van het foerageergebied als geheel moet ook de Verordening schadebestrijding dieren provincie Utrecht worden aangepast. Deze aanpassing is noodzakelijk om te regelen dat overwinterende ganzen en smienten binnen de foerageergebieden niet verstoord worden en dat ganzen daarbuiten wel verjaagd kunnen worden. Naar verwachting zal de verordening begin juli 2007 vastgesteld kunnen worden door Provinciale Staten.

Meer informatie: Peter Leonhart, telefoon 030 - 258 3325