Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten woensdag 23 mei 2007

Zaanstreek-Waterland, 23-05-2007

Met onder meer: controles, vernielingen grote kerk opgelost en agressieva man aangehouden.

Agressieve man aangehouden

Zaandam, dinsdag 22 mei 2007, 23:31 uur.

De politie heeft een 18-jarige jongeman uit Purmerend aangehouden als verdachte van bedreiging. De man stond op het perron van het NS-station aan de Provincialeweg tegen een 17-jarige plaatsgenoot te schreeuwen die even hard terug schreeuwde. Een medewerker van de spoorwegen liep richting het tweetal om de boel te kalmeren maar hij werd zodanig ernstig bedreigd door de 18-jarige dat de politie werd ingeschakeld. De verdachte werd na verhoor door de spoorwegpolitie, die proces-verbaal opmaakt, in vrijheid gesteld.

Drankrijder voor de vierde keer aangehouden

Zaandam, dinsdag 22 mei, 00:25 uur.

In de nacht van maandag op dinsdag hebben agenten op de Wibautstraat het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige Zaandammer. De automobilist werd ter controle aan de kant gezet omdat hij op de Kepplerstraat tegen het verkeer in reed. De bestuurder had een alcoholgehalte van 1,1. Omdat de man voor de vierde keer (in vier jaar tijd) werd aangehouden wegens het rijden onder invloed, zal hij behalve met justitie ook met het CBR (Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen) te maken krijgen. In opdracht van het CBR zal de drankrijder een driedaagse EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) moeten volgen, die hij zelf moet betalen. Volgt of betaalt de man de cursus niet, of niet volledig, dan zal zijn rijbewijs ongeldig verklaard worden.

Tientallen boetes tijdens verkeerscontroles

Landsmeer/ Oostzaan/ Krommenie/ Zaandam, 21 en 22 mei 2007.

Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum (N203) in Krommenie en op het Zuideinde in Landsmeer hebben agenten dinsdagmiddag op het dragen van de autogordel gecontroleerd. In totaal werden 44 boetes uitgedeeld. Behalve het niet dragen van de gordel, waren er een aantal bestuurders die telefonerend achter het stuur zaten. In Krommenie viel ook een bestuurder die zonder rijbewijs reed door de mand en werden bovendien elf hardrijders aan de kant gezet.

Ook in Oostzaan werd dinsdag op snelheid gelet. In de avonduren reden 55 bestuurders, waaronder enkele bromfietsers, te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 90 km per uur bij een toegestane snelheid van 50 km per uur. Twee bromfietsers haalden een snelheid van 70 km per uur. Op de Prins Bernhardweg in Zaandam werd maandagmiddag een roodlicht controle gehouden en werden vijftien kentekens genoteerd. Laatstgenoemde overtreders zullen binnen enkele weken een boete van 130 euro ontvangen.

Hardrijders

Zuidoostbeemster/ Middenbeemster, maandag 21 mei 2007, 14:30-16:30 uur

Tijdens snelheidscontroles op de Zuiderweg en de Middenweg werden maandagmiddag achttien hardrijders aan de kant gezet en bekeurd. De hoogste snelheid bedroeg 103 km per uur. Bij het meten van de snelheid maakten de agenten gebruik van een lasergun.

80 km per uur te hard

Wijdewormer, maandag 21 mei 2007, 18:30-22:25 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de A7 in Wijdewormer werden maandagavond hoge snelheden gemeten. Eén bestuurder passeerde de radarauto met een snelheid van 200 km per uur en twee andere automobilisten haalden snelheden van rond de 180 km per uur. De afgelopen vier weken zijn op de A7 in Zaanstad en in de Beemster in totaal 1.400 hardrijders gefotografeerd. Gemiddeld houdt één op de tien bestuurders zich op dit gedeelte van de A7 niet aan de maximumsnelheid.

Behalve met een radarauto werd dinsdag ook met behulp van een lasergun gecontroleerd. Elf bestuurders die meer dan 150 km per uur op de teller hadden staan en twee vrachtwagenchauffeurs die het inhaalverbod negeerden, werden door motorrijders aan de kant gezet.

Vernielingen grote kerk opgelost

Monnickendam, mei 2007.

De politie heeft naar aanleiding van vernielingen aan de grote kerk aan De Zarken die eind april tijdens de kermis werden gepleegd een onderzoek ingesteld. Er werden aan de Zuid- en Oostzijde van de kerk circa 200 glas in loodruitjes vernield. Op 21 en 22 mei werden jongens in de leeftijden van 14 tot en met 17 jaar uit Monnickendam aangehouden en verhoord. Een tiental leeftijdgenoten zijn of worden door de politie uitgenodigd om een verklaring af te leggen over hun aandeel. Voor zover nu bekend hebben zich een vijftal jongeren schuldig gemaakt aan de vernielingen. De schade aan de kerk wordt vooralsnog begroot op ruim 14.600 euro. Lopende het onderzoek kwam ook diverse andere vernielingen aan het licht. Hiernaar wordt een afzonderlijk onderzoek ingesteld.

Bikers pakken veelpleger

Purmerend, woensdag 23 mei 2007, 12:22 uur.

Twee bikers van de politie hebben op het Meerland een 50-jarige veelpleger aangehouden. De man had, zo bleek uit de melding, op het Van Burgplein bij een warenhuis een stereotorentje gestolen en was er vervolgens vandoor gegaan. Dankzij de fietsen konden de agenten snel de markt op het Van Burgplein oversteken en de bekende verdachte op het Meerland aanhouden. Hij had nog geprobeerd met de bus te vertrekken maar bij gebrek aan plaatsbewijs was hij het openbare vervoermiddel uitgezet. De veelpleger werd ingesloten.

Laatst gewijzigd 23-05-2007 15:55 | © Politie Zaanstreek-Waterland |