'Koopkorting voor Huurders' wint prijs Vereniging Eigen Huis

23.05.2007 / 16:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Plan Koopkorting voor Huurders wint prijs Vereniging Eigen Huis

Van Herwijnenprijs uitgereikt aan beste plan voor starters op de woningmarkt

Amersfoort, 23 mei 2007

Michel de Vocht uit Helmond heeft de Van Herwijnenprijs 2007 gewonnen. De 24-jarige De Vocht kreeg de door Vereniging Eigen Huis ingestelde prijs voor zijn idee om starters op de woningmarkt te helpen.

Michel de Vocht ontving de prijs op woensdag 23 mei in het Haagse café Dudok uit handen van de heer Henny van Herwijnen, oud-directeur van Vereniging Eigen Huis. De prijs bestaat uit een IKEA cadeaupas ter waarde van 8.000 euro. Zijn winnende plan houdt in dat huurders hun woning met korting kunnen kopen. De huuder krijgt bij aanvang van het huurcontract de mogelijkheid om op termijn zijn huurwoning te kopen. Voor elk jaar huur, krijgt de huurder een bepaald percentage korting op de marktwaarde van de woning. Het wordt daardoor voor huurders steeds aantrekkelijker om de woning te kopen. Deze oplopende korting komt in plaats van de beperkte en gefixeerde korting die verhuurders nu vaak geven bij de verkoop van huurwoningen. 'Door voor zowel de koper als de verkoper de (ver)koop aantrekkelijker te maken, worden beide partijen gestimuleerd om tot actie over te gaan.', oordeelde de jury in haar rapport. De SEV wil het winnende plan graag ondersteunen met een praktijkexperiment.

De tweede prijs, een IKEA cadeaupas van 1.000 euro, ging naar de 41-jarige Karin Haselhoff uit Wijchen. Haar idee 'groeien in je eigen huis' houdt in dat huurders van een 'huur/koop woning' maandelijks een bepaald bedrag van de huurprijs sparen voor de aankoop van de woning. Woningbouwverenigingen en gemeentes worden verplicht gesteld om per jaar een vastgesteld aantal zogenaamde huur/koopwoningen te bouwen of uit hun bestand beschikbaar te stellen voor starters op de woningmarkt. 'Wij zijn heel positief over dit voorstel omdat er extra gebouwd zal gaan worden, omdat mensen keuze wordt geboden en het risico over de partijen eerlijk verdeeld is. Dit heeft kans van slagen!' , aldus de jury.

Sabine Koopman (33) uit Roermond won de derde prijs, ook een IKEA-cadeaupas van 1.000 euro, voor haar plan 'samen kopen, alleen wonen'. Starters worden in haar plan samengebracht op een website, waar ze andere starters met gelijke wensen kunnen vinden. Om zo samen een woning aan te kunnen kopen, op te knappen en te splitsen tot twee aparte woningen. De jury oordeelde: 'Dit idee gaat uit van 'samen staan we sterk' en is uitermate geschikt om langdurig leegstaande panden in de toekomst passé te laten zijn!'

Vereniging Eigen Huis ontving 400 inzendingen; allemaal plannen om starters op de woningmarkt verder te helpen. De jury werd geleid door Henny van Herwijnen, oprichter en oud-directeur van Vereniging Eigen Huis. De jury bestond verder uit Harry van der Molen (CDJA), Peter Scheffer (JS in de PvdA), Renske Leijten (Rood) en Sabine Koebrugge (JOVD). De jury was het unaniem eens over de drie beste ideeën. In totaal werden er via de website van de vereniging 1605 stemmen uitgebracht op de genomineerden.

De Van Herwijnenprijs is in 2000 ingesteld en wordt uitgereikt aan personen of instellingen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het eigenwoningbezit. De Van Herwijnenprijs werd vandaag voor de tweede keer in haar bestaan uitgereikt.


Noot voor de redactie,