Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Milieuvriendelijk openbaar vervoer in Sotsji, Rusland

Kandidaatstad voor Olympische Spelen 2014 kondigt totale omschakeling op waterstofmotoren in het openbaar vervoer aan

Sotsji, Rusland, 23 mei 2007 - De Russische stad Sotsji, in de race voor de eerste Olympische en Paralympische Winterspelen van 2014 in Rusland, heeft aangekondigd de uitstoot van uitlaatgassen te willen verminderen. Dit wil de stad bereiken door benzinemotoren in het gehele openbaar vervoer te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Nadat burgemeester Viktor Kolodyazhny van Sotsji een 'Memorandum of Understanding' heeft getekend met het European Technology and Investment Research Center (ETIRC) zal deze brandstofomschakeling eind juli 2007 contractueel worden vastgelegd. ETIRC zal Sotsji, gelegen aan de Russische Zwarte Zeekust, voorzien van de modernste milieuvriendelijke conversietechnologieën voor benzine- en dieselmotoren in bussen. Hierdoor kan het openbaar vervoer in deze regio op waterstof gaan rijden. De stad zal ook zorgen voor geschikte tankstations voor de nieuwe brandstof.

Roel Pieper, voorzitter van ETIRC, licht toe:
"De regio rond Sotsji is van een ongerepte schoonheid en beschikt over een zeer gevarieerde wildstand die mede door de brandstofomschakeling in stand gehouden kunnen worden. ETIRC is er om oplossingen zoals deze aan te dragen door de uitwisseling van ideeën, fondsen en expertise tussen Oost-Europa en de rest van de wereld te faciliteren." De in Nederland gevestigde participatiemaatschappij ETIRC is door Roel Pieper en enkele compagnons opgericht om de ontwikkeling van geavanceerde technologieën te bevorderen en de communicatiekloof tussen landen te overbruggen. Het investerings- en onderzoekscentrum van ETIRC levert betrouwbare en onafhankelijke investeringsdiensten, waardoor partners toegang hebben tot een scala aan hoogwaardige projecten en ondernemingen. In Rusland is ETIRC vooral bekend door de "very light jets", kleine ultralichte straalvliegtuigen, en andere hightechprojecten.

Burgemeester Viktor Kolodyazhny van Sotsji verwoordt het als volgt: "Sotsji is een prachtige stad aan de Zwarte Zee. De omschakeling op een werkelijk milieuvriendelijke brandstof in het openbaar vervoer zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties van deze natuurlijke schoonheid kunnen genieten. De Olympische Winterspelen van 2014 zouden in Sotsji het meest milieuvriendelijke karakter ooit kunnen hebben. Dit zal een milieuvriendelijke stempel achterlaten waar alle Russen trots op kunnen zijn."

De omschakeling op 'groene' brandstof komt in navolging van Sotsji's belofte om koolstofneutraal te zijn, geen verspilling te veroorzaken en een uitgebreid milieumonitoringsysteem te implementeren tijdens de aanleg van locaties voor de Winterspelen. Waterstofmotoren worden verondersteld bijna drie keer zo efficiënt te zijn als benzinemotoren. Bovendien zijn ze geheel milieuvriendelijk, aangezien ze slechts waterdamp uitstoten.

Dmitry Chernyshenko, president-directeur van het organisatiecomité van Sotsji voor de Winterspelen van 2014: "De introductie van 'groen' vervoer in Sotsji is een mijlpaal en ook één van de voorbeelden van de milieutoezeggingen die Sotsji heeft gedaan aan de Olympische Beweging voor de Spelen van 2014. Elk project in ons bidboek is ontwikkeld na intensief overleg met milieuexperts, met inachtneming van de mogelijke impact op het milieu en met het oog op de toekomst van het milieu in ons land. Hiermee zet ons organisatiecomité een nieuwe standaard voor milieubewustzijn, verantwoordelijkheid en duurzaamheid voor heel Rusland."

-EINDE-



Ingezonden persbericht