Gemeente Zandvoort


Zandvoort heeft Blauwe Vlag

(23 mei 2007)

We hebben 'm binnen - de Blauwe Vlag. In de gratis krant 'WoensDag 23 mei 2007' haalde Zandvoort er zelfs de cover mee.

Schoon en veilig
Dat coverbericht was direct gekoppeld aan twee belangrijk punten van de Blauwe Vlag-toetsingspunten: is het strand schoon en is het zwemwater van uitstekende kwaliteit. Voor Egmond aan Zee was het coverbericht minder vriendelijk.'Eczeem, rode bulten, darmklachten... Aan een dagje Egmond aan Zee kun je meer overhouden dan alleen een kleurtje'.

Nederland is koploper
De vlag mag dus letterlijk uit - Gemeente Zandvoort zoekt nog een passende gelegenheid daarvoor. Gelukkig zijn er heel veel badplaatsen die net als Zandvoort in de feestvreugde kunnen delen dit jaar. De Internationale Blauwe Vlag Jury heeft dit jaar aan Nederland 91 Blauwe Vlaggen toegekend, zes meer dan in 2006. Nederland blijft hiermee tot de Europese koplopers behoren van de Blauwe Vlag campagne. In het gemeentehuis van Katwijk reikt de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw T. Huizinga-Heringa, samen met Jo van Engelen, lid van de hoofddirectie van de ANWB op 22 mei jl. aan 44 stranden en 47 jachthavens de Blauwe Vlag voor 2007 uit.

Onderscheiden
De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Het doel van de Blauwe Vlag Campagne in Nederland is om overheden, ondernemers en recreanten te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van de Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen en jachthavenbeheerders. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden en jachthavens.

Criteria
Enkele criteria waar de stranden en jachthavens aan moeten voldoen zijn: uitstekende zwemwaterkwaliteit (alleen voor stranden) schoon water en kades (alleen voor jachthavens)
schoon strand (alleen voor stranden)
goede sanitaire- en afvalvoorzieningen
gescheiden afvalinzamelingssysteem (alleen voor jachthavens) goede voorzieningen voor gehandicapten
hoge mate van veiligheid
organisatie van natuur- en milieuactiviteiten

Jaarlijkse selectie
De Blauwe Vlag wordt voor één jaar aan stranden en jachthavens toegekend. Ieder jaar wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Na een nationale nominatie kent de internationale jury al dan niet de Blauwe Vlag toe. Internationale jurering en controles waarborgen dat in alle aangesloten landen de stranden en jachthavens aan de vereisten voldoen. Ook in het buitenland geeft de Blauwe Vlag de zekerheid van een schone en veilige omgeving.

Onafhankelijk
De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke milieuorganisatie. In Nederland wordt het Blauwe Vlag Programma uitgevoerd door de ANWB en de KMVK in opdracht van FEE-Nederland.