Gemeente Zandvoort


Gemeente en CenterParcs doen proef met GPS-gids

(23 mei 2007)

Natuurlijk probeer je als eerste de nieuwe voorziening uit. Direct na binnenkomst van de 4 gloednieuwe GPS-ontvangers pakte de hostess van CenterParcs dan ook de fiets, voorzien van een GPS-ontvanger, en ging op pad.

Wandelen of fietsen?
Op de foto staat ze op het punt om de voorgeprogrammeerde fietsroute af te leggen. Ze had er ook voor kunnen kiezen om de het systeem te testen met een wandeling. Er zijn namelijk een korte en een lange fietsroute geprogrammeerd en een korte en lange wandelroute. Aan haar de keuze.

Toepassingen
GPS staat voor Global Positioning Systeem. Een bekend systeem dat wereldwijd miljoenen vrachtwagens, zeeschepen, automobilisten, vliegtuigen etc. etc. door onbekende streken leidt en hen navigeert naar de plaats van bestemming. Tegenwoordig zijn de ontvangers zo handzaam en ook zo goedkoop dat andere toepassingen binnen handbereik zijn komen te liggen.

Proef
Het gaat om een proef. CenterParcs zal de komende maanden gebruiken om te kijken of er belangstelling is voor deze voorziening. Die overigens niet alleen beschikbaar is voor CenterParcs-bezoekers. Iedereen mag er gebruik van maken. Dat mag bekend gemaakt worden. Bij de VVV Zandvoort komt een flyer te liggen. Iets aanbieden is leuk - de vraag is natuurlijk: wordt er gebruik van gemaakt?

Gemeente-initiatief
Gemeente Zandvoort is bijzonder trots op de proef. Het komt voort uit een groot opgezet trainingsprogramma dat alle ambtenaren van de gemeente in de afgelopen 2 jaar hebben gevolgd: het Medewerkers Development-traject. Zaken die erg belangrijk in het traject zijn geweest: het uitwerken van een verbeteridee en ervoor zorgen dat dit idee ook in de praktijk ingevoerd kan worden.

Verbetervoorstellen
Sommige verbetervoorstellen zijn in de afgelopen periode al geïntroduceerd en behoren nu tot het werk van alledag. In de pers is onder meer aandacht geweest voor het DigiPanel Zandvoort, het Wijkspreekuur Nieuw Noord (dat mogelijkerwijs uitgebreid wordt naar andere Zandvoortse buurten) en de ongelooflijk gezellige Open Dag. Ook de vrolijke ideeënbus komt voort uit het Medewerkers Development-traject.

Toeristische toepassing
Tijdens het laatste lesblok uit het Medewerkers Development-traject was het een groepje Zandvoortse ambtenaren dat de link legde met een toeristische toepassing: GPS inzetten om mooi tochten rond Zandvoort te ontsluiten voor de actieve toeristen. Wandelaars, fietsers of Nordic Walkers: dat is hen om het even. Ze hebben ook de vervolgstappen gezet: projectplan, samenwerkingsafspraak en een investering.

Proef
Wie fietst of wandelt hoeft niet meer op een kaart te kijken of op een wegwijzer te letten. De GPS-ontvanger geeft iedere keer precies aan welke richting je op moet. Het lijkt een schot in de roos. Met CenterParcs is afgesproken een pilot te draaien om te kijken wat de GPS-toepassing oplevert. Ook dat is helemaal op de leest geschoeid van de opleiding. Kijken hoe iets uitpakt in de praktijk. Het belangrijkste: is er belangstelling voor deze toepassing van Global Positioning Systems?

Het werkt
De voorgeprogrameerde routes -bedacht én voorgeprogrameerd door een wizzkid uit de gemeentelijke werkgroep- blijken te werken. De hostess van CenterParcs kwam keurig terug op de plek waar ze haar tocht was begonnen.