Gemeente Zandvoort


De Kop van de Zeeweg wordt fraai en bereikbaar

(23 mei 2007)

Om de Zandvoortse en Bloemendaalse ondernemers en andere belangstellenden te informeren over de laatste stand van zaken rondom de reconstructie van de Kop van de Zeeweg werd op woensdag 16 mei een informatiebijeenkomst gehouden in Reddingspost De Kentering aan de Zeeweg. Projectleider Roland Steinmetz van de provincie Noord-Holland beantwoordde de vragen die met vuur door de ondernemers gesteld werden met heldere antwoorden.

Hoofdlijn reconstructie
Hoofdlijnen van de reconstructie: dat de doorstroming van het verkeer wordt beter doordat het invoegende verkeer op de ovale rotonde een eigen baan krijgt; er wordt een ventweg aangelegd langs de hoofdweg; de situatie wordt voor voetgangers veel veiliger doordat de auto's straks aan de zeezijde kunnen parkeren en ook belangrijk: de leefomgeving wordt verbeterd doordat mooie materialen worden gebruikt voor de herinrichting van de Kop van de Zeeweg. Tijdens de werkzaamheden aan de Kop van de Zeeweg kan het autoverkeer in twee richtingen blijven rijden. Er is geen omleidingsroute nodig omdat er een tijdelijke weg komt die een aantal keren wordt omgezet. Wel zal het een enkele keer nodig zijn om een kruispunt of een toerit 's nachts af te sluiten om de bovenste laag van het asfalt aan te brengen. De uitvoering start na de komende zomer en duurt totaal twee winterseizoenen. In de zomermaanden wordt niet aan de weg gewerkt om de overlast te beperken. In de eerste fase (oktober 2007 tot maart 2008) zal de provincie de zuidkant aanleggen. Het verkeer rijdt dan in twee richtingen over de noordkant met een veilige doorsteek voor fietsers. In de tweede fase (maart 2008 tot mei 2008) wordt het parkeerterrein en een deel van de rotonde aangelegd. Het verkeer rijdt deze fase over de zuidbaan. In fase 3 (september 2008 tot mei 2009) wordt eerst de Nieuwe Parnassiaweg en het noordelijke parkeerterrein aangelegd en daarna de ventweg en het wandelgebied tussen Residence en Parnassiaweg.

Veel vragen over parkeren
Veel vragen gingen over het parkeren van auto's, fietsen, motoren. Maar de ondernemers waren vooral bezorgd of er genoeg ruimte zal zijn voor vrachtwagens die komen laden en lossen. De projectleider gaf aan dat er opstelvakken voor laden en lossen langs de ventweg worden gemaakt. Als de vakken vol zijn kunnen vrachtwagens deels op de stoep staan. De provincie zal nog onderzoeken of meer opstelruimte gecreëerd kan worden.Het is duidelijk dat bij de herinrichting rekening gehouden is met de diverse belangen die spelen. Ruimte voor parkeren, voor laden en lossen en ook om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren en te zorgen dat mensen plezier hebben om in deze omgeving te wandelen. Iedereen gelukkig maken is niet mogelijk, maar de nieuwe inrichting is straks zeker fraai èn er is voldoende ruimte om de ambulance en de reddingsbrigade uit te laten rukken ook als er veel vrachtwagens staan. Vanuit de ondernemers zelf kwam de roep om meer verantwoordelijkheid te nemen en de omgeving netjes te houden.

Vragen stellen
De op de bijeenkomst gestelde vragen en antwoorden kunt u vinden op de internetsite van de provincie Noord-Holland: www.noord-holland.nl, zoekterm Kop van de Zeeweg. Als u vragen heeft, stuur een mailtje naar de projectleider via: kopvandeZeeweg@noord-holland.nl

Veel gestelde vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden over parkeren

Waar moeten motoren parkeren?

- Motoren horen op het parkeerterrein te parkeren. Het is lastig tegen te houden als motoren een andere plek kiezen, maar we hopen dat het parkeerterrein ook voor motoren aantrekkelijk wordt nu het straks dichter bij het strand ligt.

Zijn er na de herinrichting even veel parkeerplaatsen?
- Na herinrichting zijn er iets minder parkeerplaatsen dan nu. 1100 tot 1200 parkeerplaatsen. De exacte hoeveelheid hangt af van de indeling van de vakken. Wel zal de kwaliteit van de omgeving verhoogd zijn. Dat is een keuze die bewust gemaakt is.

Welke maatregelen worden getroffen om foutparkeren tegen te gaan?
- Er is nog niet bepaald welke anti-parkeervoorzieningen worden toegepast.

Wordt het parkeerterrein verpacht?

- De gemeente gaat de parkeerterreinen zelf beheren. Bloemendaal en Zandvoort willen één parkeerbeleid langs de kust. De gemeenten moeten de plannen nog met elkaar afstemmen. Er zal gebruik gemaakt worden van parkeermeters.

? Wordt er voor ondernemers een speciale regeling getroffen voor het parkeren?
- Een regeling voor ondernemers is bij de gemeente Bloemendaal nog in ontwikkeling. Najaar 2007 zal hierover besloten worden.

Er komen steeds meer fietsen en bromfietsen. Die staan vaak in de weg voor ambulance en reddingsbrigade.
- Er wordt genoeg ruimte voor het parkeren van fietsen gecreëerd. Er komt een bewaakte en een onbewaakte fietsenstalling.

Is er ruimte voor een noodparkeerterrein?

- Nee er is niet voorzien in ruimte voor een noodparkeerterrein.

Komt er een signaleringssysteem voor parkeren langs het strand?
- In de gemeente Zandvoort wordt op 16 juni 2007 gestart met een signaleringssysteem voor parkeren. In de gemeente Bloemendaal zijn ze over twee jaar zover. Je kan dan van tevoren zien waar er hoeveel parkeerplaatsen vrij zijn langs het strand.

Vragen over bereikbaarheid

Hoe kan men de weg naar Tropen aan Zee vinden?

- De weg naar Tropen aan Zee wordt aangegeven met borden.

Kan een fietser van het fietspad makkelijk naar de horeca komen?
- Omdat tussen de ventweg en het fietspad weinig niveauverschil is de horeca vanaf het fietspad goed bereikbaar.

Algemene vragen

Waarom is de uitvoering van het project nog niet gestart?
- Het project heeft vertraging opgelopen omdat we vanwege de regel dat je elk stukje natuur dat je weghaalt ook terug moet brengen binnen het gebied meer tijd nodig hadden voor de uitwerking van de plannen.

Zit verfraaiing van het pleintje / politiepost in de herinrichting van de Kop van de Zeeweg?

Hoe ziet tussengebied er uit van xxx tot aan camping de Lakens?
- Het tussengebied wordt een bultje.

- De provincie gaat niet tot het einde van het weggetje. Er zal onderzocht worden of de verharding verder doorgezet kan worden.

Wat wordt de maximumsnelheid op de Kop van de Zeeweg? Men komt bij de Lakens nu met 80 km per uur de hoek om zetten.
- De maximumsnelheid wordt 60 km per uur. Het is het beste om het snelheidregime op de hele weg gelijk te houden.