Inspectie Verkeer en Waterstaat


23 mei 2007: Taxivervoer rolstoelgebruikers nog niet altijd veilig

Het vervoer van rolstoelgebruikers in taxibusjes is de afgelopen jaren stukken veiliger geworden, maar is nog altijd niet veilig genoeg. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een trendanalyse naar de naleving in het rolstoelvervoer. Het nalevingsniveau is volgens de inspectie de laatste jaren weliswaar sterk verbeterd, maar in ruim tien procent van de gevallen is er nog altijd sprake van overtredingen op het gebied van veiligheid. De inspectie vindt dit onaanvaardbaar, temeer omdat hier sprake is van een kwetsbare doelgroep.

De veiligheidsovertredingen hebben betrekking op onjuist vastgezette rolstoelen, niet juist gedragen veiligheidsgordels of vastzetmiddelen die in het busje rondslingeren en bij een noodstop tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Uit het onderzoek is gebleken dat bij de tekortkomingen werkdruk, vaardigheden van de chauffeur en gebrekkige vastzetsystemen een belangrijke rol spelen.

Voor de inspectie zijn de resultaten van de evaluatie reden om dit jaar vaker en gerichter te controleren op dit type van vervoer. Bovendien gaat de inspectie de discussie aan met de sector over hogere kwaliteitseisen. Daarbij zijn onder meer punten van discussie het verplicht stellen van een keurmerk, betere trainingen, een eventuele toeslag voor chauffeurs, betere vastzetsystemen en het meer gebruik maken van een klachtenmeldpunt. Ook kunnen gemeenten op basis van de concessie meer veiligheid eisen.

Bestanden bij dit artikel
Rapport Evaluatie thema-actie rolstoelvervoer 2006

23-5-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement